Torsdag klokken 12.00 demonstrerte skoleelever for en leksefri skole.

Demonstrasjonen startet på Torgallmenningen og gikk videre til rådhuset.

Dårlig grunn

Lagleder Ragni Bakkeland i RU Bergen åpnet apellen med å si at det finnes mange dårlige grunner til å ønske leksefri skole.

— Å fjerne lekser fordi det er kjedelig er en dårlig grunn, sier Bakkeland.

Det finnes mange gode grunner også, ifølge RU.

— Vi demonstrerer for en leksefri skole siden vi mener skole passer best på skolen. Vi ønsker at Bergen kommune hører vårt krav, og innfører en leksefri skole, sa lagleder i Rød Ungdom, Ragni Bakkeland.

Elever fra 56 skoler i Hordaland har i dag gått ut i streik og alle bydelene i Bergen er representert. Streiken vil vare i en uke.

Politisk fravær

Elever fra videregående skoler som deltok på aksjonen vil søke om politisk fravær.

— Ungdomsskoleelver har desverre ikke den samme rettigheten, men vi takker dere for at dere stiller opp i dag, sa laglederen gjennom roperten til skoleelevene.

Ifølge RU skal elever over hele landet boikotte lekser en hel uke. Målet er å få lokalpolitikere og skoleledelse med på å fjerne hjemmearbeidet.

RU stod ikke alene på Torgallmenningen. Med seg på laget har de ungdom fra hele Bergen som engasjerer seg for en leksefri skole.

- Null motivasjonen

leksefri4.jpg
CAMILLA A. LEGLAND

Kristian Brynjulfen (16) fra Laksevåg videregående mener han og andre har god grunn til å streike mot lekser.

— Lekser gjør at karakterer går i arv, fordi noen har foreldre som hjelper dem med leksene, mens andre sitter igjen med dem alene. Lekser gir null motivasjon, sier han til bt.no.

Lekser gir lite læring og stjeler fritiden, ifølge skoleelevene.

— Vi vil ikke at noen skal falle utenfor. Lekser øker klasseskillet mellom elevene. Foreldres utdanning skal rett og slett ikke ha noe å si for elevenes karakterer, slår ungdommen fast.