Det var resultatet etter skoledebatten på Os Gymnas. Mens de andre partiene stilte med ungdomspolitikere, hadde Frp funnet ut at Os-ordfører Terje Søviknes var rette mannen for jobben.

Holdt opp plakat

Søviknes kom godt forberedt. Underveis i debatten, mens de andre deltagerne holdt sine tre-minutters innlegg, holdt han opp en plakat der han hadde skrevet «løgn».

Det forteller Oda Wågsæther, som var en av to ordstyrere. Det tok ikke lang tid før hun gikk bort og tok fra ham plakaten.

— Man må oppføre seg, sier hun til BT.

Wågsæther påpeker at det skal være likt for alle. Søviknes smilte da han ble bedt om å gi fra seg utstyret sitt, og laget ikke noe bråk.

- Barnslig oppførsel

Den andre ordstyreren, Kari Jordal, sier de reagerte fort på oppførselen.

— Jeg synes det er feil at han holder oppe et skilt på den måten. Dette var under åpningsappellen til en ung person fra AUF. Han skulle få snakke i tre minutter uten å bli avbrutt, og uten at andre skal komme med kommentarer. Når du holder oppe et slikt skilt, så er du ikke stille, og da gjør du ikke det du skal. Det er bare barnslig, sier hun.

Hun mener det var rett å ta fra han skiltet.

- Er du overrasket over å måtte irettesette en ordfører på en skoledebatt?

— Ja, og jeg synes det er rart at han gjorde det. Jeg fikk det ikke med meg med engang, fordi jeg sto med ryggen til. Men da åpningsappellen til han fra AUF var i gang, så begynte folk å le. Så snudde jeg meg og så skiltet.

Rart at han kom

Carl Christian Frønsdahl er lærer i faget «politikk og menneskerettigheter». Han forteller at elevene i klassen har hatt et prosjekt i starten av skoleåret som dreide seg om å arrangere skoledebatt og skolevalg. Han var ikke selv med under debatten, men reagerer på det han fikk høre i ettertid. Han synes det er rart at Søviknes i det hele tatt deltok i en ungdomsdebatt.

— Men det fikk være opp til Frp. Vi skulle ikke styre hva de ville i denne sammenhengen.

Han tror Søviknes selv oppfattet at stuntet hans ikke fungerte.

— Jeg fikk mange tilbakemeldinger fra tredjeklasse-elever som syntes det var selsomt av en ordfører og en voksen mann å bomme så totalt på publikummet sitt.

- Hva synes du om oppførselen?

— Jeg vil ikke moralisere hverken den ene eller andre veien. Politikerne får selv stå for det de sier og gjør. Men jeg tror de undervurderer ungdommene når de holder på med slikt.

Forsvarer plakatbruken

Terje Søviknes forsvarer sin oppførsel, og mener den ikke er oppsiktsvekkende i en skoledebatt.

— Dette er et virkemiddel jeg har brukt i hele min tid som skoledebattant. Det handler om å få frem et budskap, også når de andre har ordet, sier Terje Søviknes.

— Det er jo vanlig å reagere med kroppsspråk, og fra tid til annen tar jeg i tillegg i bruk en A3-plakat med et budskap. Det gjelder å være på hugget, sier han.

Ordføreren er ikke enig i ordstyrers utsagn om at han er barnslig.

— Det får være hennes vurdering. Dette er ikke noe spesielt, jeg har hørt at flere har brukt dette grepet i andre skoledebatter i høst, sier Søviknes.

Greit å bli irettesatt

Søviknes syntes imidlertid det var helt greit å bli irettesatt av elevene.

— Jeg er vant til debattlederne som styrer debatten, så det er helt greit. De står fritt til å styre, sier han.

- Hvorfor stiller du egentlig i en skoledebatt?

— Hvert eneste valg har jeg deltatt på disse skoledebattene. Jeg har syntes det er kjekt å møte ungdom, og høre hva de er opptatt av. Det er ikke så ofte den anledningen byr seg, sier Søviknes.

Sank som en stein

Hvor mye effekt Søviknes' deltakelse i debatten hadde på valgresultat, er uvisst. Men Frps resultat på Os Gymnas sitt skolevalg var alt annet enn oppmuntrende. Fra 2011 ti 2013 sank de nemlig fra 27,7 prosent til 8,8 prosent.

— Det har utelukkende med forskjell på kommunevalg og stortingsvalg å gjøre, svarer Søviknes.