— Rekk opp hånden alle dere som vet passordet til en kompis eller en venninnes Facebook eller MSN-profil, spørres det i aulaen på Gimle skole.

Nesten 500 hender strekkes i været.

— Det var litt sjokkerende. Men det viser at mange fortsatt er litt bevisstløse når det kommer til hvordan man skal oppfører seg på nett, sier barne-, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken, etter seansen.

Vi har ikke mulighet til å holde kontroll på hva alle elevene gjør til en hver tid Siri Urheim, rektor

Skal bruke hue

Fredag var han sammen med elever og lærere på Gimle skole som et ledd i den landsdekkende holdningskampanjen «Bruk hue». Kampanjen - som er et samarbeid mellom Røde Kors, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet - er blitt Norges største foredragsturné mot digital mobbing. Hittil har turneen besøkt rundt 100 ungdomsskoler, og vært i dialog rundt 15.000 elever og 7000 foreldre.

— Kampen mot mobbing er en seig kamp. Vi kan ikke vedta lover mot mobbing, men vi har et politisk ansvar og vi ønsker å bidra i denne kampen mot mobbing, sier statsråden.

— Vanskelig med kontroll

  • Jeg syns skolen er veldig flink, og vi snakker mye om hvor dumt mobbing er. Men jeg visste ikke at det var så alvorlig å sende og legge ut bilder av folk på internett uten deres tillatelse, forteller Jarle Rydland Lilletvedt (13).

Klassekameratene Sanna Eikanger Enehaug, Siri Vaim, Helene Sjaastad, Ludvig Sebastian Lynum og Håkon Lundekvam Berge i 8D støtter Jarles kommentar.

Etter fredagens budskap fra statsråd Lysbakken og filmen fra holdningskampanjen er de bestemt på å bli mer forsiktig med hva de gjør på nett.

13-åringene sier selv at de ikke har opplevd digital mobbing, men kjenner til det. De tror også at skolen ville hatt problemer med å fange opp en mobbesituasjon i en tidlig fase, fordi den foregår på arena som er ukjent for de voksne. Rektor Siri Urheim er delvis enig med elevene.

— Vi har ikke mulighet til å holde kontroll på hva alle elevene gjør til en hver tid, men våre lærere følger med og skulle det være noe, vil vi ta det ved roten, sier Urheim.

Engasjerte foreldre

— Vi må få lov til å skryte litt av foreldrene, sier Thomas Hepsø, prosjektleder i Medietilsynet. Han forklarer:

— Foreldrene engasjerer seg mer i netthverdagen til sine barn nå enn før. Jeg tror noe av avmakten foreldrene har følt opp mot denne enorme eksplosjonen i nye medier har avtatt. Teknofrykten og panikken som mange følte for noen år siden, har nok forsvunnet litt. Det er veldig positivt, mener han.

Hva mener du kan gjøres i kampen mot mobbing?