— Av og til føler jeg meg så stresset at jeg bare ønsker å gi opp alt, men det går jo ikke, sier Dahle.

Hun har akkurat kommet ut av porten på Olsvik skole sammen med klassevenninnen Ina Merethe Sande Sæthre (15). Som resten av jentene i klassen har de conversesko, langt slett hår som har vært en tur innom rettetangen, og mørkeblå trange dongeribukser fra Bik Bok. Hvem de ser opp til? Jo, de vakre og superslanke motebloggerne Annetta Haga og Ulrikke Lund. Tone Damli Aaberge er heller ikke så verst.

— Det virker som de har det perfekte liv, og så har de jo så fine og lange ben, sier Sande Sæthre mens Dahle nikker.

Dårlig karakter og dagen er ødelagt

Før Helene og Ina skal gjøre lekser, gå på trening på henholdsvis turn og fotball, og innimellom oppdatere og sjekke blogger, tar de seg tid til en prat med BT om presset de føler fra alle kanter om å være så perfekte.

— Får jeg en dårlig karakter er hele dagen ødelagt, og på turningen vil jeg jo helst være på det beste laget så da må jeg jobbe for det. Jeg får bedre selvtillit og blir mer fornøyd med meg selv når jeg gjør det bra, og så vil jeg jo vise overfor foreldre og venner, og ikke minst meg selv, at jeg duger, sier Dahle.

Da det før jul toppet seg med tentamener, innleveringer og konkurranser på turningen ble hun så sliten at hun ble hjemme i tre dager for å hente seg inn igjen.

— Jeg var så utrolig sliten, hadde vondt i hodet og var bare utrolig lei meg. Da valgte jeg å ta fri fra alt. Det hender faktisk ganske ofte at jeg gråter om kvelden fordi jeg er så sliten, sier Dahle.

  • Det er nok ikke lett å være annerledes i dag. Selv om vi ikke snakker så mye om det merker vi at presset om å se bra ut er stort i gjengen, sier Sande Sæthre.

Økende trend

Søvnproblemer, depresjoner, konsentrasjonsvansker og stress. Det er utfordringer svært mange ungdommer sliter med i dag. Det sier flere helsesøstre BT har snakket med.

— Mange flere enn før kommer og sier de er slitne. De får ikke sove fordi de ligger og tenker. Noen får tankekjør og blir smådeprimerte. De får angst for ikke å mestre. Helst skal de jo være perfekte på alle områder. Mange orker ikke å møte krav og nederlag dermed blir de borte fra skolen, sier Agnes C W Giertsen. Hun har jobbet som skolehelsesøster på Årstad videregående skole i 16 år. Nå leder hun også helsestasjon for ungdom i Bergenhus og Årstad bydel.

Hun mener antallet stressede ungdommer har eskalert de 16 årene hun har jobbet som helsesøster. Helsesøster Gunn Hagen ved Loddefjord Helsestasjon for ungdom og Sandgotna ungdomsskole ser samme tendensen.

— Vi har sett en veldig økning av unge som går rundt og er stresset. Presset de føler fra alle kanter om å gjøre det bra og ikke minst, se bra ut, gjør at de ofte får konsentrasjonsvansker og lite søvn, sier Hagen.

Hun tror søvnvanskene mange ungdom opplever blir forsterket ved at de unge skal være «på» hele tiden. Både Helene og Ina innrømmer at de har mobilen påslått ved siden av sengen om natten, og tikker det inn en melding i de senere nattetimer, svarer de gjerne på den. De vil jo nødig gå glipp av noe.

Vil ikke vise seg i gymmen

Både Hagen og Giertsen mener særlig kroppsfokuset har tatt helt overhånd.

— De skal se ut som de er photoshoppet. Over hele landet sliter vi nå med et veldig høyt fravær i gymtimene, og jeg tror årsaken kan være at mange gruer seg for å vise kroppen sin, sier Giertsen.

— Vi opplever også at mange skulker gymmen fordi de ikke vil «ødelegge» utseendet de har jobbet med på morgenen. Fokus på utseendet har tatt helt av etter at sosiale medier ble så populært. Der måler de seg med veldig mange andre og konkurransen om å ta seg ut er hard, sier Hagen.

Både Dahle og Sande Sæthre er ivrige brukere av sosiale medier. Særlig er bildebloggen, Instagram, populær. Der legger de ut alt fra treningsbilder og shoppingbilder til kakebakebilder med venninner.

«Likes» = vellykket

Antall «likes» og «followers» er en viktig suksessrate.

— Legger jeg ut et bilde som nesten ingen trykker «like» på, føler jeg meg litt mislykket, sier Sande Sæthre.

I tillegg til fotball, trener hun på treningsstudio nesten hver eneste dag.

— Jeg trener fordi det gjør meg bedre i fotball og fordi jeg ikke har lyst til å svikte laget mitt, men også fordi jeg liker det, sier hun.

Samtidig vedgår både hun og Helene at det er veldig tidsriktig å holde seg i form og å være velproporsjonert.

— Det er nok ikke lett å være annerledes i dag. Selv om vi ikke snakker så mye om det merker vi at presset om å se bra ut er stort i gjengen, sier Sande Sæthre.

- Hva sier dere til disse stressede unge som kommer til dere?

— Vi prøver å snakke om selvbilde og om hva som egentlig betyr noe. Som oftest er de enige i at det ikke betyr noe hvordan venninnen ser ut, så lenge hun er snill og grei. Når det gjelder dem selv, så klarer de likevel ikke å tenke slik. Mange sier det eneste de ønsker er å bare være seg selv, men de klarer det ikke. Presset om å være som alle andre er for stort, sier Hagen.

PERFEKTE: Ina Merethe Sande Sæthre og Helene Dahle ønsker helst å se ut som, og leve som motebloggerne, Annetta Haga og Ulrikke Lund.
Ørjan Deisz