GEIR ØRNHOLT

— Jeg laster ned alt mulig, sier Magnus Knutsson Koren, elev på Tanks videregående skole.

— Jeg har ikke råd til å kjøpe musikk i butikken, forklarer Magnus.

Han er ikke alene. En ny undersøkelse utført av Fronter AS fant ut at syv av ti skoleungdommer laster ned musikk. Dette høres riktig ut, mener elever ved Tanks.

— Jeg tror nesten alle laster ned, i alle fall hvis de bryr seg om musikk, sier Linn Landro. Selv bruker hun nettet til chatting og for å skaffe seg gratis musikk.

Fildeling

Nedlastingen foregår hovedsakelig ved hjelp av et fildelingsprogram, hvor en kan dele innholdet på datamaskinen sin med andre brukere av samme program. Musikk, filmer, bilder og bøker deles med nettbrukere over hele verden.

Ikke alle er så glad for denne situasjonen, og mener det er tyveri av åndsverk. Mange av firmaene bak disse programmene blir rettsforfulgt. I 2001 måtte det uhyre populære musikkdelingsnettstedet Napster stenge sine dører, og liknende firmaer kan risikere å følge etter.

Mens musikkindustrien mener at nedlasting betyr nedgang i salget, mener de som laster ned musikken at det får dem til å kjøpe mer. Mange sier at de bare laster ned musikk som de vet de ikke ville ha kjøpt uansett. Hvis de finner noe musikk de liker, går de i butikken og kjøper den.

To fronter

Den største motstanderen av musikknedlasting er organisasjonen Recording Industry Association of America (RIAA).

RIAA har foretatt mange razziaer i USA, og mener at piratkopiering av musikk er hovedgrunnen til at musikkindustrien har dårlige tider. De kaller det for ran.

— På grunn av ranets natur er det vanskelig å kalkulere skaden det gjør, men det er ikke vanskelig å forestille seg dens omfang. Det dreier seg om millioner av dollar, sier de på sin hjemmeside.

På den andre siden står nedlasterne. Mange av dem mener musikkindustriens nedgangstider skyldes dårlig økonomi, høye priser, og at musikken som gis ut er for dårlig.

Lovendringer i Norge

Den Norske åndsverkloven sier at offentlige verk kan kopieres av privatpersoner, så lenge ingen tjener penger på det. Så i utgangspunktet er ikke nedlasting av musikk ulovlig i Norge.

— Problemet er at loven ikke sier noe om at kilden skal være lovlig, sier Inger Elise Mey, juridisk konsulent i TONO.

Det meste av musikken du kan hente fra nettet er lagt ut uten tillatelse fra opphavsmannen.

Et nytt EU-direktiv vil skjerpe inn reglene for kopiering av åndsverk. I Danmark har de bestemt at privatpersoner kan kopiere, så lenge kilden er lovlig. Det betyr at opphavsmannen til musikken må selv ha gått med på å legge sangen sin ut på nettet. Mey regner med at Kulturdepartementet vi legge seg tett opp til de danske bestemmelsene.

— Vi må skape en balanse mellom hensynet til privatpersonen og opphavsmannen, forklarer hun.

Når disse bestemmelsene igangsettes vil størsteparten av musikknedlastingen som foregår for øyeblikket bli ulovlig. Dette bekymrer ikke Linn og Magnus nevneverdig.

— Jeg bryr meg ikke om det er lovlig eller ikke, sier Linn.

Magnus er enig:

— Jeg kommer i hvert fall ikke til å slutte.

GRATIS MUSIKK FRA NETTET: Magnus Knutsson Koren (18) og Linn Landro (18) laster ned all musikken sin fra nettet.<br/> FOTO: ØRJAN DEISZ