For de var de minste som entret scenen i går, med fioliner, celloer og hva det måtte være av strykeinstrumenter, samt naturligvis en del blåsere og slagverkere for å få det musikalske bildet komplett.

På den samme parketten der Bergen Filharmoniske Orkester før helgen fremførte Berlioz' Symphonie Phantastique med profesjonell selvfølgelighet, der ledet den musikalske ildsjelen Robert Blum i går Fana Unge Strykere varlig gjennom Lise går til skolen. Allting må jo begynne et sted, også i musikken, og hvem vet hvor mange av de unge strykerne som om noen år hamler opp med Berlioz.

Hører på pop

Kamille Pedersen, Tonje Refvik eller Maren Nystad fra Bønes skoleorkester kan være blant dem.

— Vi har spilt fiolin i 7-8 år allerede, sier de tre, som alle er i 13-14 årsalderen.

— Når dere driver på med dette, så liker dere vel også å høre på klassisk musikk. Eller hva?

— Klassisk musikk er gøy å spille, men vi liker ikke så veldig godt å høre på. Da foretrekker vi popmusikk, for eks. Eminem, svare Tonje Refvik.

— Men noe klassisk er fint å høre på, som Bach og Vivaldi. Vi spiller også en god del musikk av disse to komponistene, sier Kamilla Pedersen, som forteller at hun har planer om å gå videre med spillingen.

Mye arbeid

Marianne Rasmussen fra Bergen Turnforening var lettet og glad over arrangementet var kommet i mål i år også.

- Det er syvende året vi arrangerer orkestermatiné. Mye arbeid blir nedlagt. Mange ildsjeler er i sving, og så koster det selvfølgelig en god del å leie Grieghallen. Vi forsøker å få hver deltakende musikant til å selge fire billetter à kr. 75, men det er ikke så enkelt. Heldigvis har vi en god del velvillige annonsører i programmet vårt.

De deltakende orkestrene var i går Bønes skoleorkester, Fana Unge Strykere, Strykergjengen og Åsane Unge Strykere. I tillegg var det oppvisning av gymnaster fra Bergen Turnforening.

FANA: Joshua von Aquino, opprinnelig fra Sri Lanka, er blant dem som lærer å spille fiolin under Robert Blums kyndige ledelse i Fana Unge Strykere.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN