Bakgrunnen for debatten var saken på Danielsen vidergående skole i høst. Både elever og lærere gikk ut og sa at de ikke ønsket at Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring (LLH) skulle komme til skolen og informere om arbeidet sitt. Les mer om saken her.

Ingen av de mest profilerte lokalpolitikerne hadde mulighet til å delta på debattmøtet. Byråd for barnehage og skole Thomas Moltu ble flere ganger etterlyst. I stedet var det politisk rådgiver for Lisbeth Iversen, Rahim Nicolay Ali, som måtte svare på vegne av KrF.

Han var den eneste som støttet avgjørelsen til Danielsen videregående skole.

— Skolen må få velge selv

— Hvis Danielsen mener at de har god nok kompetanse til å undervise om homofili selv, så skjønner jeg ikke hvorfor de ikke skal få lov til å velge bort opplegget til LLH. Det er utrolig mange organisasjoner som sikkert kunne tenke seg å komme inn i klasserommet. Problemet er å vite hvor grensen skal gå. Jeg mener skolene bør ha rett til å bestemme dette selv, sa han.

KrF-politikeren ble møtt av protester både i panelet og blant de unge tilhørerne i salen.

— Dette er en skole som skal fremme gode og sunne holdninger. De mottar statsstøtte og da må det være lov til å stille krav tilbake. Homofili, likeverd og respekt hører hjemme i klasserommet, sa Tore Lirhus fra LLH.

Far og far i lærebøkene

Både Elevorganisasjonen, Venstre og FrP var for å la flest mulig organisasjoner få slippe til i undervisningen. De var også enige om at det er viktig å øke kompetansen til lærerne som skal undervise om homofili.

— Da jeg gikk på skolen stod homofili plassert sammen med pedofili og andre seksuelle avvik bakerst i kapitellet om seksualitet. En hel generasjon har vokst opp med dette. Det er utrolig viktig at homofili blir en integrert del av undervisningen. Førsteklassinger må få lese om Ole som kommer hjem til far og far etter skolen, sa Alf Helge Greaker fra Venstre.

MENINGSMOTSTANDERE: Alf Helge Greaker (t.v.)fra Venstre mener flest mulig organisasjoner bør slippe til i skolen. Rahim Nicolay Ali fra KrF er mer skeptisk.
Kristin Jansen