RAGNHILD DAAE NORDHAUG

— Det er Bodil og her er Herman, sier Gitte Rio Jørgensen (69) og peker på to navnetrekk i gjesteboken.

Jo da, herr og fru Friele var på plass sammen med rundt to hundre andre da årets juleutstilling ble åpnet søndag.

— Det var jo nesten ikke plass til ham, ler Lise Meyer (56).

- Krever mot

Fire friske kvinnelige kunstnere har gått sammen om juleutstilling i «Festiviteten» ved Røde Kors Sykehjem i Ytre Sandviken. Noen av dem har stilt ut her tidligere, men det er stor forskjell på hvor lenge kvinnene har vært aktive kunstnere.

— Jeg har hatt andre plikter hele livet, så plutselig satt jeg alene. Hva gjør man da? Jeg måtte finne på ett eller annet, sier Else Ross Warberg (73), som begynte med pasteller for seks-syv år siden.

— Jeg synes du skal poengtere at det er viktig for eldre mennesker å ha en hobby å falle tilbake på, kommenterer Warberg. Hun hadde sin første utstilling som 72-åring.

— Det står respekt av det, synes kunstnerkollega Jørgensen.

— Ja, det krevde mot, samtykker Warberg.

Strikket med nåler

Utstillerne byr på kaffe og kaker, oljemalerier, håndmalte glassarbeider, pasteller, pressete blomster og, ikke minst, håndlagde dukkesamfunn.

— Vet du hvorfor det kalles dukkesamfunn? Jo, det er fordi det er et helt samfunn, med kirke, skole og en årestue hvor røyken kommer ut gjennom skorsteinen. Hvis du ser rundt på baksiden, ser du bakerovnen, forklarer Warberg i en rasende fart, mens kaffe og kake går ned på høykant.

Dukkesamfunnet til Gerd Skjøndal Frostad (73) er virkelig til å bli i godt humør av. Ørsmå dukker med hode, armer og bein av porselen, mikroskopiske klesplagg strikket med nåler og innlagt lys i husene.

— Hun er jo ingeniør, det er derfor det er belysning i husene, skyter Warberg inn.

Belysning, kaffe, kaker og pratsomme kunstnere holder stand i «Festiviteten» mellom klokken 12 og 18 frem til 7. desember.

PLUTSELIG KUNSTNER: Else Ross QWarberg 8t.h.) satt plutselig alene i stuen. Hun trengte noe ågjøre, og begynte med pasteller. Nå har hun juleutstilling sammen med Lise Meyer (i midten) og Gitte Rio Jørgensen. Gerd Skjøndal Frostad stiller også ut, men var ikke til stede da bildet ble tatt.<br/>Foto: RUNE SÆVIG