— Statens vegvesen sin ulykkesgruppe bistår oss i dag med tekniske undersøkelser av kjøretøyet. De vil sjekke tilstanden det var i og eventuelle skader som er påført lastebilen, for å se om det kan bringe oss nærmere en forklaring på ulykken, sier politiførstebetjent Geir Harkjerr ved Balestrand lensmannskontor.

Utfor kanten

Han var selv innsatsleder på ulykkesstedet der dykkere fant 19 år gamle Thea Øvrebotten omkommet inne i lastebilen hun kjørte, vel tre timer etter at alarmen gikk.

— Ut fra det som er gjort av funn på stedet, er det ting som tyder på at kjøretøyet har vært utenfor asfaltkanten på høyre side av veien, altså den siden som er lengst fra fjorden. Etter et stykke har hjulene fått kontakt med asfalt igjen, før bilen har skåret skrått over veien, klatret opp på autovernet, videre over det og ned i fjorden, forklarer Harkjerr.

— Men årsaken til at hjulene havnet utenfor kanten i utgangspunktet, vet vi ikke, fortsetter han.

Politiførstebetjenten har onsdag vært tilbake og gjort undersøkelser på ulykkesstedet sammen med ulykkesgruppen til vegvesenet.

Kartlegger ruten

I tillegg til tekniske undersøkelser, vil politiet foreta taktisk etterforskning.

— Vi vil blant annet forsøke å få kartlagt bilens bevegelsesmønster i forkant av ulykken, ut fra leveringer hos kunder og ruten hun kjørte, sier Harkjerr.

Politiet vet foreløpig ikke hvor lenge lastebilen hadde ligget i vannet før den ble oppdaget av en forbipasserende trafikant.

— Det er ingen som har sett selve uhellet. Den første som kom til ulykkesstedet la merke til det ødelagte rekkverket. Han stoppet opp, gikk ut og fikk øye på lastebilen i vannet. Men hvor lang tid det da hadde gått siden ulykken, blir bare spekulasjoner, sier Harkjerr.

HEIST OPP: Sent tirsdag kveld ble lastebilen hevet fra Sognefjorden. Onsdag er den blitt undersøkt av eksperter som jakter på årsaken til ulykken.
Robert Jan Leerink