— Vi har mottatt informasjon om at tre etiopiske barn har søkt om asyl i Oslo de siste dagene. Vi undersøker om det er noen forbindelse med jenten i vår sak, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Den etiopiske jenten som ble funnet på jernbanestasjonen er nå på hemmelig adresse.

— Vi er opptatt av jentens sikkerhet og prøver å ivareta henne på aller beste måte. Det er dyrt å frakte et barn fra Etiopia til Norge, og noen har vært villige til å betale for dette, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

10-åringen oppholder seg nå på hemmelig adresse og blir tatt vare på av barnevernet. Politiet har også gitt instrukser til personene som er i nærheten av henne.

— Siden vi ikke vet hva slags sak vi står overfor er det viktig å ta sikkerheten på alvor. Vi er redde for denne jenten, sier Christoffersen.

- Traumatisk

Han understreker at situasjonen er traumatisk for ti-åringen.

— Hvis man tenker seg at en norsk jente skulle bli fraktet til en jernbanestasjon i Etiopia og forlatt der, så skjønner man at det traumatisk. Hun møter en virkelighet som er svært fjern fra sin egen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Hun ble oppdaget av en tilfeldig forbipasserende på Jernbanestasjonen i Bergen forrige søndag. Via en vakt fra NSB fikk politiet beskjed og kom til stedet. 10-åringen var alene og hadde bare med seg en plastpose fra Etiopia med noen få plagg i. Politiet har verken funnet pass eller andre identifikasjonspapirer i posen.

Det var TV 2 som i går hadde historien i sin nyhetssending. Men til tross for at politiet gikk ut med bilde av jenten, har det ikke meldt seg noen som har sett henne. Det er heller ingen som har meldt jenten savnet.

— Vi håper sterkt at vi får inn tips etterhvert. Det gjelder observasjoner av jenten, hvor hun har vært og hvem hun eventuelt har reist sammen med. Vi er også svært interessert i å komme i å identifisere med mannen som satte henne av på Jernbanestasjonen, sier Christoffersen.

Har sovet underveis

Politiet har gått nøye gjennom overvåkingsfilmen fra Oslo S og spesielt sett på togavgangen til Bergen som passer med det tidspunktet jenten ble funnet, men de har ikke funnet noen som kan identifiseres som 10-åringen.

Selv forteller jenten at hun har reist mer eller mindre direkte fra Etiopia til Bergen med buss, tog eller fly.

— Begrepene hennes om tid, sted og rom er litt uklare. Jenten sier at hun har reist i ett og har sovet mye underveis. Derfor er det vanskelig å fastslå hvordan hun kom seg til Jernbanestasjonen, sier Christoffersen.

Oppgir to forskjellige navn

Ifølge 10-åringen selv er hun fra byen Ambo i Etiopia. Foreldrene skal være døde og hun har ingen søsken. Hun oppgir imidlertid to forskjellige navn på spørsmålet om hva hun heter. Det gjør arbeidet med å oppspore identiteten hennes vanskeligere. Politiet har så langt ikke gjort noen offisiell henvendelse til etiopiske myndigheter.

— Språkproblemene er store. Hun snakker bare det lokale språket, opplyser politiadvokaten.

Are Sangolt, leder for Exit-gruppen ved sentrum politiaksjon, har selv snakket med jenten og sier at hun fremstår som en helt vanlig 10-åring.

— Det virker ikke som om hun har vært utsatt for overgrep eller traumer av noe slag, sier Sangolt.

Rudolf Christoffersen understreker at de holder alle muligheter åpne.

— Dette kan være menneskehandel eller det kan være noen som ønsket å gi denne jenten et bedre liv. Denne saken vil trolig ta lang tid å løse, sier Christoffersen.