Gutten ble observert flere ganger onsdag. Han leverte ut lapper til forbipassende, og fulgte etter flere av de som tok i mot lappene.

Da BT møtte den unge gutten, fikk vi utlevert et skriv hvor det sto «God Kveld! Jeg ønsker alt best for familien din. Er du snill og kan hjelpe meg med litt penger til mat. Tusen takk. Ha en fin dag».

Utekontakten reagerer

Da vi spurte hva han het og hvor han kom fra, svarte han at han ikke snakket engelsk.

Også Utekontakten har vært i kontakt med tenåringen.

— Vi jobber med å undersøke saken. Vi tror han er 15 år. Vi skal få undersøkt omstendighetene nærmere, sier Joachim Bjerkvik, leder for Utekontakten.

- Bør meldes til barnevernet

Også Leif Jarle Theis, leder for Bymisjonen møtte den unge tiggeren denne uken.

— Han er ikke kjent fra våre tiltak. Jeg så ham først alene da han leverte ut ark, og deretter sammen med sin far. Jeg tipper han er rundt 14 år. Her er det nok en far som har fått en god idè om å bruke sønnen på denne måten. Vi mener at dette bør meldes til barnevernet, og vil oppfordre folk til å melde i fra. Her må myndighetene gripe inn, sier han.

Ikke politianmeldt

Tenåringen var veldig intens i sin tigging, og onsdag tok han tak i både jevnaldrende og andre for å spre budskapet sitt. Han ble observert både på Torgallmenningen og på Bystasjonen.

Politiet hadde fredag ikke fått noen meldinger om den unge gutten.

— Våre patruljer har heller ikke meldt tilbake om lignende observasjoner. Generelt kan jeg si at tigging i utgangspunktet er en lovlig aktivitet, hvor det ikke er noen aldersgrense, sier politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon.

- Tvangsarbeid ulovlig

Selv om en slik sak som utgangspunkt ikke kan være å anse som brudd på politivedtektene i den enkelte by, er det ingenting i veien for at politiet kan reagere.

— Barnekonvensjonen regulerer barns rettigheter, og oppstiller begrensninger for hva barn kan bedrive. Dersom barn blir utsatt for en form for tvang gjennom tigging, er det en ulovlighet. Men det blir vanskelig for meg å kommentere denne konkrete saken, sier Valland.

Foreldre tatt i 2012

De siste årene har politiet i Bergen funnet grunn til å reagere mot foreldre som har brukt sine barn i gateartisteri og tigging.

I 2012 ble to rumenske foreldre pågrepet og fengslet, siktet for menneskehandel.

Etter åtte dager i varetekt ble de beordret løslatt av ankeinstansen Gulating lagmannsrett.

Løslatt etter åtte dager

Lagmannsretten la da vekt på særlig to momenter i sin avgjørelse. Det ene er at tigging er en lovlig virksomhet. Det andre at det i den saken var snakk om barn som var sammen med sine foreldre.

«Når barna (..) blir med foreldrene sine til Norge i skolens ferier og deltar i foreldrenes gateartisteri mot vederlag, har det etter lagmannsrettens syn ikke et tilstrekkelig preg av utnyttelse i lovens forstand», het det i Gulating lagmannsretts kjennelse fra juli 2012.

Høyesterett kom til slutt til at det ikke var grunnlag for å mistenke foreldrene for menneskehandel.