Har du en tilsvarende historie fra helsevesenet? Tips oss!

Men hver eneste dag gjentok det samme seg: det ble ikke tid å få gjennomført undersøkelsen. På den niende dagen bad Aaseng selv om at han måtte slippe å vente lenger. Sliten og medtatt ble han sendt hjem til Fusa uten at undersøkelsen ble tatt i det hele tatt.

To ganger i forrige måned ble Aaseng innlagt ved Haukeland sykehus. Det var to sykehusopphold som skulle utvikle seg til et mareritt for den kronisk syke 81-åringen.

Både han og familien er blitt svært oppbrakt av opplevelsen og spør seg om det virkelig er mulig at et av landet universitetssykehus kan ha så dårlige rutiner og drive så slett planlegging.

Ikke tid til ultralyd

Det var søndag 30. november at Aaseng første gang ble innlagt på Haukeland med store smerter i mage/bryst regionen. På sykehuset skulle han blant annet foreta en ultralydundersøkelse. Men han ble sendt hjem uten at undersøkelsen ble gjort.

I stedet fikk han innkalling til ultralyd 14 dager seinere.

— Far ville takket nei, sier datteren Marita Aaseng Ludviksen til BT. På vegne av familien har hun sendt en skriftlig klage til Fylkesmannen i Hordaland over behandlingen faren fikk på sykehuset.

— For far er det en stor påkjenning den tiden det tar å reise frem og tilbake til Bergen. Det opplevdes derfor som svært omsorgssløst at han ikke fikk tatt de prøvene han skulle da han var likevel var innlagt.

Men tilfellet ville at han igjen ble syk en knapp uke etter han ble syk første gang. Igjen ble han fraktet til Haukeland i ambulanse. Nå gikk det greit å få tatt ultralydundersøkelse. Men denne gang ønsket legene at han skulle gjennomføre en gastroskopiundersøkelse.

— Det var da det begynte å gå galt for alvor, forteller Aaseng, som tre uker seinere endelig er kommet til hektene igjen etter sykehusinnleggelsen.

Medisin måtte vente

— Hver eneste morgen i ni dager fikk jeg beskjed om å faste fordi jeg skulle være klar for gastroskopi. Og noen timer lenger ut på dagen fikk jeg samme kontrabeskjed. Det var ikke kapasitet til å gjennomføre undersøkelsen. Fordi jeg måtte holde meg i beredskap, fikk jeg først mat langt ut på ettermiddagen hver eneste dag så lenge jeg ventet. Det tok så kraftig på meg at jeg til slutt ikke tålte maten når jeg endelig fikk den.

Aaseng er avhengig å ta medisiner tre ganger daglig. Den første tabletten pleier han å få allerede før han står opp.

— På sykehuset fikk jeg bare medisiner en gang om dagen. Ofte skjedd det først langt ut på ettermiddagen Da jeg spurte hvorfor, fikk jeg beskjed om at personalet ikke hadde tid til å gi meg medisinere slik som foreskrevet, sier han.

Etter ni dager orket ikke Aaseng mer. Han bad om å bli sendt hjem uten å få foretatt undersøkelsen. Men Aasengs sykehusmareritt var ikke slutt med det.

Stri drosjetur

Drosjesjåføren som kjørte han hjem til Vinnes i Fusa nektet å kjøre Aaseng like til døren. Avhengig av rullator, forvirret, utslitt og med tøfler på beina, forlangte drosjesjåføren at han skulle gå fra veien og ned til huset, forteller han og legger til.

— Hadde jeg ikke hatt en slik enestående kone, skjønner jeg ikke hvordan jeg skulle kommet meg i hus den ettermiddagen. Hun måtte nesten bokstavelig talt bære meg inn, sier han.

Med i vesken hadde han innkalling til ny undersøkelse seinere i januar.

— Jeg kommer ikke til å stille opp. Fremdeles er jeg for medtatt etter det første sykehusoppholdet, sier han.

Etter at familien skrev et brev til sykehuset etter første innleggelsen, har sykehuset beklaget at han ikke ble ultralydundersøkt den gangen.

— Enda mer uforståelig er det da at innleggelse nummer to utviklet seg til et mareritt, sier datteren Marita.

Klagebrevet fra familien blir for tiden behandlet ved Helseavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland,

SYKEMARERITT: Kronisk syke Steinar Audun Aaseng ble først sendt hjem uten å bli ultralydundersøkt. Andre gang han ble innlagt, ble han ultralydundersøkt, men til gjengjeld ventet han ni dager på gastroskopi uten at den ble gjennomført. Og da han skulle ta drosje hjem, ble han satt av i veikanten et stykke fra huset, med rullator, i tøfler, forvirret og utslitt.<p/>FOTO: ARNE NILSEN