• Det er alltid noe som skjer her. Det er ingen grunn til å kjede seg i Bergen, ifølge Mark Pettit, en av initiativtakerne til «Charity auction».

Navn: Mark Pettit

Alder: 37

Bor: Morvik i Åsane

Yrke: Kvalitetsleder i næringsmiddelindustrien, og på fritiden en av initiativtakerne til den årlige «Charity auction» i Bergen til inntekt for kreftsaken

Hvor vokste du opp? — Det er egentlig todelt. Jeg vokste opp i Stafford, England, men den personlige veksten skjedde i Norge. Jeg dro hjemmefra da jeg var seksten.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Jeg kom til Norge i 1988 og fikk jobb som kokk på Fleisher. Flyttet til Bergen i 1994 for å åpne et kontor for discjockey-booking. Så ble jeg nestleder på The English Pub i 1995. Da jeg var i militæret hadde vi tre vinterøvelser i Norge, og jeg likte landet. Derfor ville jeg prøve lykken her.

Hvordan trives du i Bergen? - Svært godt. Byen er liten og stor samtidig, og har et spennende miljø.

Hva er spesielt ved Bergen? - Det er alltid noe som skjer her. Det er ingen grunn til å kjede seg i Bergen! Så er det veldig flott av vi har både hav og fjell.

Hvor går søndagsturen? - Vi har to små gutter som liker å gå, men ikke for langt. Så nå for tiden er det Morvik rundt.

Favoritt-utested? - Det var The English Pub. Ellers aner jeg ikke.

Hvor handler du klær? - Det er egentlig ganske tilfeldig. Når jeg ser noe jeg liker, og økonomien passer. Siste t-skjorten jeg kjøpte, var på auksjon på Internett.

De beste skillingsbollene? - Godt Brød. De er bare gode, og dessuten er det så bra miljø der. Stemning er viktig.

Ditt beste skoleminne? - Jeg husker to ting. The school disco som vi hadde et par ganger i året. Deilig foreldrefritt. Jeg var liten og kvisete og likte alt fra ABBA til KIZZ, litt confused kid, kan du si. Men gjett om jeg danset! Det andre er siste skoledag. Det var stort.

Bergenske favorittrett? - Alt med fisk, utenom lutefisk. Det er jo idioti å ødelegge så god fisk!

Hvor er du medlem? - MG-klubben og Bergen karateklubb. Jeg graderte en uke før jeg begynte på cellegift for åtte år siden. Nå har jeg tatt opp igjen karaten, og graderte igjen for ikke så lenge siden. En deilig følelse.

Hva samler du på? - He, he, jeg er glad du stilte det spørsmålet. Jeg samler på antikke giftflasker. Har flere hundre. Begynte å samle på antikke flasker da jeg var tolv, men etter hvert spesialiserte jeg meg på giftflasker. Nei da, de står ikke i stuen.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Slit'an! Det er litt kult. Husker da jeg hadde fått den nye MG-bilen, og folk sa slit'an, svarte jeg: Sliten? Nei, da.

Hva er du mest stolt over i Bergen? - Den solide materialbruken når det pusses opp i det offentlige rom. Det skal være ting som varer.

Hva er du minst stolt over? - ...det er på den motsatte side. Disse søylene på Torgallmenningen. Der har det tydelig vært dårlig kvalitetssikring på forhånd. Misbruk av skattepenger.

Hva ville du vist en turist?

— Jeg liker veldig godt historien bak Shetlands-Larsen, så jeg ville først gått på Shetlands-Larsens brygge. Deretter skulle vi gått videre til naturen. Kontraster er viktig.

Hva mangler i Bergen? - Jeg ville hatt en mer permanent løsning med markedsboder i sentrum, slik som under Hansadagene og Bønder i byd'n. Ikke til salg av taiwanske ballonger, men kulturelle ting som man lærer av. Jeg vokste opp i en markettown, det var flott.

Hva savner du når du er på reise? - Familien min, hvis de ikke er med. Ellers savner jeg stedene der jeg slapper helt av med venner og familie.

Det mest romantiske stedet? - Det er ikke noe fast sted. Hvis jeg er med min samboer alene, er det romantisk. Spise sushi, eller vandre i smågatene og ha dem helt for oss selv.

Ditt første kyss? - Hun het Shannon Howard, og var fem år. Vi var very in love, og kysset på skolens lager. Vi ble tatt på fersken - og forholdet ble enda sterkere etter det.

Favorittbergenser? - Hun er egentlig fra Stavanger og heter Siri. Det er samboeren min. Hun stiller alltid opp og støtter det jeg holder på med.

Hva synes du om buekorps? - Helt topp, de kan spille så høyt de vil, jeg bor i Åsane ...

Når var du på Stadion sist? - To-tre år siden. Jeg er ingen stor tilhenger av fotball, men synes det er greit når Brann slår Viking. Så blir det litt liv hjemme.

Det flotteste byfjellet? - Det jeg står på når jeg er på tur.

En god dag i Bergen? - Da tar vi en byvandring med familien. Det gjør ingenting om det regner. En god dag er en dag jeg kan slå av mobilen.

Ordfører for en dag? - En dag er ikke nok, men jeg ville satt i gang prosjekter. Et av dem er noe vi har i England, kalt «Cycling proficiancy». Et gratis og frivillig tilbud fra politi og kommune, der folk lærer å bruke sykkelen riktig i trafikken. Vedlikehold, trafikkregler og hele pakken. Det er jo helt crazy når folk kommer syklende uten lys og bremser.

Bergen om 50 år? - Sentrum er bilfritt, byen er enda mer besøkt av turister og har større innflytelse i Norge enn den har i dag. Og så er Bergen et trygt sted å være.

ELISABETH LANGELAND MATRE

<b>ENGASJERT:</b> Når Mark Pettit er borte fra Bergen, savner han stedene der han slapper helt av, som for eksempel Vågen Fetevare. Her sitter han ofte med kameraten Anthony Hill og planlegger nye innsamlingsaksjoner for kreftsaken. Ellers samler her Pettit på antikke giftflasker, og har flere hundre eksemplarer. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM