Gisseltakeren ble idømt opp til 12 års forvaring. Dommen er anket fordi forsvareren mener at den er for streng.

Somalieren sonet en dom på fem års sikring for voldtektsforsøk og knivbruk da han gikk til angrep på husverten, Monica Lien, og senere angrep politimannen Harald Bratlie, tok en elleve år gammel gutt som gissel og truet med å drepe ham.

Forsøkte voldtekt og drap

Det startet med at mannen kom opp til husverten Monica Lien, som var hjemme alene om kvelden 6. oktober. Han presset en kniv mot halsen hennes og truet henne til å kle av seg. Da hun gjorde motstand, stakk han henne flere ganger med kniven. Blødende og nesten naken kom hun seg til slutt ut av huset. Hun fikk hjelp til å komme seg til Haukeland.

Politimannen Harald Bratlie kom tilfeldigvis forbi åstedet. Han presentere seg som politimann.

Plutselig gikk 32-åring til angrep, og gjorde flere forsøk på å hogge politimannen med kniven. Bratlie måtte til slutt løpe vekk.

Litt senere så Bratlie at somalieren kom gående med elleveåringen Gard Morken, en nabogutt av Bratlie. Somalieren holdt gutten i jakken med den ene hånden og hadde kniven i den andre. Han dro gutten med seg inn i leiligheten og ringte politiet og fortalte at gutten skulle drepes. Han forlangte å bli fløyet til Somalia. Etter en times tid og flere telefonsamtaler med politiet, varslet han at gutten var drept. Da stormet politiet huset. Bevæpnet med en elektrisk hekksaks prøve gisseltakeren å angripe politimennene. Da ble han skutt seks ganger i låret og overmannet.

Ingen opplysninger

Somalieren hadde allerede en rekke grove voldsepisoder bak seg da han ble leieboer på Landås. Det skjedde etter at Justisdepartementet bestemte at han skulle overføres fra opphold på Sandviken sykehus til fri sikring, under tilsyn av Kriminalomsorg i Frihet.

Somalieren kom sammen med en annen mann for å se på leiligheten, som var avertert til leie. Verken somalieren selv, eller hans norske «venn» sa noe om mannens bakgrunn, eller at han skulle sone siste rest av sikringsdommen i sokkelleiligheten på Landås. Tvert imot fikk somalieren de beste skussmål av sitt norske følge, fortalte Monica Lien til BT. Heller ingen andre gjorde noe for å informere Lien om somalierens fortid.

Kriminalomsorg i Frihet sjekket heller ikke om det bodde kvinner i huset da de klarerte at somalieren flyttet inn hos ekteparet Lien. KIF mente også at det ikke var noe som tilsa at det skulle være noen risiko med at somalieren fikk fri sikring i sokkelleiligheten.

Hendelsene på Landås har ført til en endring i reglene, slik at huseiere nå har rett til å få vite at de leier ut til sikringsfanger.

Lagt i belter 111 ganger

32-åringen kom til Norge i 1991. Allerede året etter ble han bøtelagt for å ha slått ned en kvinne som bodde på samme asylmottak. To år senere angrep han en kvinnelig overlege med kniv under innleggelse i en psykiatrisk klinikk. Samme året angrep han også en bekjent med kniv, og han truet en somalisk kvinne og hennes barn med kniv.

Året etter forsøkte han å voldta en kvinne i Bergen. Igjen brukte han kniv til å true med, men klarte ikke å gjennomføre voldtekten.

Etter dette ble han idømt fem års sikring ved Sandviken sykehus. I dommen fra 1996 ble det slått fast at mannen led av alvorlig sinnssykdom og at det var stor fare for at han ville begå nye alvorlige forbrytelser. Likevel fikk han altså bo i en privat leilighet etter fire år.

I perioden han var innlagt ved Sandviken sykehus hadde han en rekke «voldelige utageringer» både mot pasienter og ansatte. I løpet av en treårsperiode (fra 96 til 99) måtte han legges i belter 111 ganger, heter det i dommen fra Bergen tingrett.