Helikopteret ble ved 9-tiden i morges stablet opp på en trailer på en kai i Åstveit. Helikopteret skal nå kjøres over fjellet, til Kjeller på Lillestrøm.

Her skal Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane saumfare ulykkesmaskinen.

— Foreløpig er det for tidlig å si hva som skjedde. Vi har selvsagt teorier, men avventer vår og politiets etterforskning, sier havariinspektør Tor Nøstegård til bt.no.

På 66 meters dyp

I morgentimene kikket han over helikopteret, og kunne kjapt konstatere at flyet ikke har store utvendige skader.

— Rotorbladene er revet av, og maskinen har saltvannsskader. Bortsett fra det er helikopteret relativt uskadet, sier inspektøren.

Han var også til stede da ulykkeshelikopteret ble hentet opp ved Breistein fergekai klokken 02.30 i natt. Litt tidligere ble sønnen til hobbypiloten funnet omkommet, like ved helikopteret.

— Helikopteret lå på 66 meters dyp. Det ble heist opp ved hjelp av en kran. Vi brukte miniubåt for å få festet stropper på maskinen, sier Nøstegård.

Få ulykker

Han sier helikopterløftet var uproblematisk.

Helikopteret er av typen Enstrom 280C Shark, og er registrert i England. Det skal ikke være så mye brukt i Norge.

Helikopteret ble bygget på slutten av 70-tallet. Enstrom-helikopterne regnes for å være blant de sikreste som finnes, og det skal være rapportert svært få dødsulykker med typen.

— Jeg kjenner ikke til andre ulykker med dette flyet, sier havariinspektøren.

Andre ulykken

Den tragiske helikopterstyrten var den andre ulykken på under ett år for den 56 år gamle piloten. 18. februar måtte han nødlande i Alvøen, da det andre helikopteret hans plutselig mistet motorkraften.

Maskinen gikk over ende under nødlandingen, og det lille selvbyggerhelikopteret fikk store skader.

Selv slapp 56-åringen fra det hele med noen få skrammer i ansiktet.

- En dyktig pilot

— Dette er en tragedie for alle, sier Ivar Kjeldner i Bergen Aero Klubb, hvor 56-åringen er aktivt medlem.

I likhet med alle fly- og helikopterinteresserte BT snakket i går, har Kjeldner utelukkende positive ting å si om den 56 år gamle piloten.

— Han har et betydelig antall flytimer, og er en svært erfaren og dyktig pilot. I tillegg er han veldig opptatt av sikkerhet, sier Ivar Kjeldner, leder i Bergen Aero Klubb, hvor 56-åringen er aktiv medlem.

Hobbypiloten skal ha drevet med fly i over 20 år, og har de siste årene utvidet interessen til å omfatte helikoptre.

<b>FUNNET:</b>Helikopteret ble funnet på sjøbunnen ved Breistein fergekai i natt, og fraktet til Åstveit - hvor det i morges ble gjort klart for transportering til Lillestrøm.
RUNE NIELSEN
<b>MÅTTE NØDLANDE:</b> 18. februar måtte den samme piloten nødlande i Alvøen, da det andre helikopteret hans plutselig mistet motorkraften. Det lille selvbyggerhelikopteret fikk store skader etter at det veltet under nødlandingen.<p/> ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG<p/>