Har du noen gang lurt på hvorfor akkurat fredag den 13. er ulykkesdagen over alle ulykkesdager? Det skyldes kombinasjonen av to tradisjonelt ulykksalige elementer; fredag og tallet 13.

Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

Kombinasjonen kom imidlertid til i nær fortid, kanskje så sent som på 1800-tallet, og er en overtro bare vi i den vestlige verden lider av.

Avslørt den 13.

Flere kan fortelle om uheldige hendelser på den ulykkelige datoen.

— Forskerjukset til Jon Sudbø ved Radiumhospitalet ble avslørt på fredag den 13.

— Apollo 13 ble sendt til månen den 11.april 1970. Den startet klokken 14.13. De to første dagene gikk bra, men den 13.april gikk det galt. Romskipet måtte dra tilbake til Jorden med uforettet sak.

Den gamle overtroen har fremdeles praktiske konsekvenser; I mange skyskrapere eksisterer ikke 13. etasje. Det samme gjelder hotellrom, flyutganger og flyseter. Flere byer har konsekvent utelatt husnummer 13. Dette er for eksempel tilfellet i de danske byene Horsens og Århus.

Djevelens lykke

Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke.

Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.

Tilfeldig? Muligens, for menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela har også 13 bokstaver i navnet sitt.

Kilder: Wikipedia og forskning.no