Se btv-innslag

Turister som vil kjøre Ulriksbanen i godværet må snu med uforrettet sak. Banen ble i ettermiddag stengt etter vedtak fra Taubanetilsynet. Politiet rykket ut for å sette vedtaket i verk.

— Norsk Veritas ved Taubanetilsynet har fattet vedtak om at Ulriksbanen stenges. Vi er ute nå og effektuerer det vedtaket, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt til bt.no i fire-tiden.

Bakgrunnen for vedtaket er en uanmeldt kontroll som Taubanetilsynet foretok på banen fredag. Der ble det funnet flere mangler ved sikkerheten, og ledelsen ved Ulriksbanen ble pålagt å rette feilene og gi skriftlig tilbakemelding.

— Da dette ikke skjedde, ble det fattet vedtak om stenging, sier avdelingsleder Berit Hugdal i Taubanetilsynet til bt.no.

Tips fra publikum

Kontrollen av banen ble gjort etter flere tips fra publikum om manglende sikkerhet ved banen. Noen av tipsene gikk blant annet ut på at banen hadde kjørt med åpen dør.

— Tipsene begynte å bli såpass mange som pekte i samme retning. Formålet med kontrollen var å komme ned og se hva vi egentlig fant. Vi fikk bekreftet at det var mye mye hold i tipsene, sier Hugdal.

Representantene fra tilsynet oppdagte blant annet at banen ble kjørt med sikkerhetsstrømkretsen utkoblet. Denne strømkretsen skal blant annet sørge for at vognene ikke faller ned dersom det oppstår feil i systemet.

— Den sørger for at banen bare stopper, i stedet for å spore av å havarere. Nødstoppknappen er også koblet til denne kretsen. Den sørger også for at banen ikke går hvis kabindøren er åpen, forklarer Hugdal.

Taubanetilsynet ser svært alvorlig på sikkerhetsmanglene.

— Dette er en veldig alvorlig sak, sier Hugdal.

Sertifisering inndratt

Som følge av at banen ikke ble stengt for reparasjon etter tilsynet på fredag, ble også driftsleder Thorbjørn Sirseths sertifisering inndratt i dag.

— Banen er pliktig å ha en sertifisert driftsleder og en stedfortreder, og dermed kan ikke driften åpnes igjen før dette er på plass, sier Hugdal.

Taubanetilsynet har besluttet at Sirseths sertifisering skal inndras permanent.

— Det kan påklages, men dette er jo en gjentakelse av inndraging. Han fikk tilbake sertifiseringen i mai, etter tre måneders inndraging. Så denne perioden vil i alle fall bli lenger enn tre måneder, om ikke varig, sier Hugdal.

I tillegg til pålegget som ble gitt fredag, har Ulriksbanen flere utestående tekniske pålegg fra kontroller i år og i fjor, som ikke er blitt tilbakerapportert til tilsynet.

Hugdal vil ikke spekulere i hvor lenge stengingen av banen vil vare.

— Først og fremst må kravet om skikkelig tilbakerapportering om sikkerhetsstrømkretsen oppfylles. I tillegg må ny driftsleder på plass, sier hun.

Politiet var i ettermiddag ved Ulriksbanen for å sette en stopper for driften.
GORDON ANDERSEN (MMS)