«Den er ca. 2 år gammel og rundt 130 cm lang, spiser og driter perfekt, og spiser dødt som bare det. Ellers veldig snill og grei og har aldri vært noen problemer.»

Slik lyder salgsannonsen for kongeboaslangen Boalisa, bosatt i Fana.

— Jeg vet det er ulovlig med reptiler, men av prinsipp syntes jeg det er greit så lenge det ikke er noen som lider, sier selgeren (22), som kaller seg «Sortebill».

Han vil selge slangen fordi terrariumet han har bygget ikke er det letteste å renholde. Inne i det akvarieliknende glassburet er det planter, hjemmesnekret klatrevegg og et lite tre.

Medisinstudenten satte seg grundig inn i hvordan det er å ha slange før han skaffet seg Boalisa for to år siden.

Hun er fjerdegenerasjon norsk, og er veterinærsjekket og skal være fri for smitte.

Boalisa ser ut til å stortrives der hun smyger seg oppover armen hans. En slik slange lever vanligvis i Sør- og Mellom-Amerika og kan bli opp til fire meter lang.

22-åringen har flere kamerater som også har slanger som kjæledyr.

— Det er mange hundre, kanskje over tusen som har slanger i Bergen, sier han.

- 100.000 dyr i Norge

Blant andre ulovlige dyr til salgs i Bergen er kongepytonslanger, varaner og andre øgler, samt uregistrerte skilpadder.

Myndighetene vet om nettstedene og anslår at det sannsynligvis er 100.000 ulovlige dyr i landet. Likevel går de ikke aktivt inn for å finne lovbryterne.

— Hvis vi får tips så følger vi dem opp. Men det er opp til lokal politi å håndheve loven. Slike saker har neppe høyeste prioritet, sier Lars Tore Rud, politioverbetjent i miljøteamet i Økokrim.

Han sier det ikke finnes statistikk over hvor mange dyr som beslaglegges årlig. Strafferammen for hold av reptiler er fra mellom 5000 kroner i bot, til tre måneder i fengsel. Dyrene som beslaglegges blir i de aller fleste tilfeller avlivet.

Vil legalisere

Norsk herpetologisk forening (NHF) er en interesseforening for reptiler. De ønsker å legalisere dyrene i Norge, det eneste landet i verden utenom Island der det ikke er tillatt å ha slanger og øgler som kjæledyr.

— Personlig forstår jeg at folk går til utenlandske nettsider for å handle. Enhver lov myndighetene ikke greier å forsvare, og som i folks bevissthet ikke oppfattes som riktig, vil bli brutt. Men som forening ønsker ikke vi å støtte ulovlig hold av reptiler. Vi vil jobbe for å endre loven, sier NHFs leder Stein Ivar Ramberg.

Han antar at antall ulovlige dyr i landet er rundt 100.000 eksemplar.

— Det kan godt være det er mer. Zoobransjen mener å selge utstyr som tilsier at det er 100.000 dyr. Det er litt paradoksalt at dyreforretninger har egne avdelinger med utstyr for reptiler, sier Ramberg.

Forbudet har rot i dyrevernloven fra 1977. Begrunnelsen var at eksotiske dyr ikke ville trives i norsk klima.

I tillegg er et fare for at slike dyr skal smitte faunaen vår med blant annet salmonella.

— Samtidig er har vi en av de mest liberale lovgivningene når det gjelder fugl. En øgle kommer ikke ut i norsk klima, men har det godt og varmt i terrariumet, mens en undulat fryser i en norsk stue, mener Ramberg.

Høvik, Tor