— Flyet skal ikke ha gått i spinn som vi først fikk opplyst. Derimot skal det ha rullet over på siden for så å gå rett i stup, forteller luftfartsinspektør Arne Østby Wik til NTB fredag kveld.

Uten svar

Flyhavarikommisjonen kom til ulykkesstedet ved Sandane lufthavn på Anda i Nordfjord ved 16-tiden fredag og avsluttet arbeidet for kvelden ved 21-tiden, uten å ha kommet nærmere noe svar.

— Vi forstår foreløpig ikke hvorfor dette har skjedd, men vi har et godt vitne i fullmektigen som satt i tårnet da flyet styrtet. Han så det hele, forteller Østby Wik.

Han beskriver arbeidet med å finne årsaken som svært vanskelig.

— På disse småflyene er det ingen taleregistrator, så vi vil aldri få svar på hva som ble sagt inne i flyet. Kontakten med tårnet var imidlertid normal, forteller luftfartsinspektøren.

Erfarne flygere

50 år gamle Jan Magne Waldahl og 65 år gamle Egil Sæbbø omkom i flyulykken. Flyet var av typen Falco, en svært avansert flytype. Det kunne blant annet brukes ved luftakrobatikk, får NTB opplyst i Luftfartstilsynet.

Flyet med kjennetegnet LN-JAN, fikk sitt flydyktighetsbevis i 1995, og har siden operert i vel 200 timer. Det var sertifisert for én person, men det er tillatt med to personer om bord i slike fly.

Fartøyet var bygget i finer med høy kvalitet, og understellet kunne reguleres ned og opp. Motoren er kraftig, og flyet var godt instrumentert. Inntil nylig fantes det ytterligere ett Falco-fly i Norge, men det er nå solgt til utlandet.

Ulykken torsdag kveld førte til at de to i flyet omkom. Begge karakteriseres som erfarne flygere, og 50-åringen hadde selv bygget fartøyet.

Klart vær

Ulykken skjedde i fint og klart vær ved 20-tiden torsdag. Vitner har forklart at flyet foretok en lav overflyging over flyplassen, før det fikk problemer og styrtet ved Finnvika nær nordøstenden av flyplasstripen. Først traff det tretoppene på land, og deler av flyet endte i sjøen.

Flyet ble fullstendig knust i havariet. De omkomne ble henter opp fra sjøen like etter klokka 22.

65-åringen har to ganger tidligere vært involvert i dramatiske hendelser med fly. I 1997 nødlandet han med et sjøfly på Hafslovannet i nærheten av Jostedalsbreen etter at motoren sviktet i 4000 meters høyde. Året etter var han pilot på et sjøfly som tippet rundt på Geirangerfjorden, en ulykke som krevde fire tyske turisters liv.

— Dette var stødige karer, meget dyktige. Det var en hobby for dem å bygge flyene selv. Jeg kan ikke skjønne at dette kunne skje. Dette er veldig trist, sier leder Svein Seljeseth i Sandane Flyklubb.

(NTB)

TO OMKOM: Småflyet havarerte ved Finnvika, nordøst for Sandane lufthavn.
FOTO: ODDLEIV APNESETH