Universitetet i Bergen klatrer fra 227. plass til 144. plass på rangeringslisten til britiske The Times, et hopp på hele 83 plasser.

— Vi har avansert mest av de norske universitetene. Hvis vi går like mye frem neste år, kommer vi inn på listen over verdens 100 beste universiteter neste år, sier UiB-rektor Sigmund Grønmo.

SV og HF scorer høyt

Akkurat det tror han er urealistisk, men på sikt har han ambisjoner om å bringe universitetet inn på topp 100-listen. Hvis vi ser på rangeringen av de enkelte fagfeltene, er både Samfunnsvitenskapelig fakultet og Historisk-Filosofisk fakultet i ferd med å hevde seg blant de aller ypperste, med henholdsvis 107. og 116. plass innen sine fagfelt.

— Dette viser at vi har fått uttelling for vår satsing på fagmiljøene og på internasjonal synlighet. Med videre fremgang kan vi avansere videre, sier Grønmo.

For å klatre på rangeringen og ta opp konkurransen med de beste skandinaviske universitetene, er det én ting som gjelder; forskning.

— Forskning er uhyre viktig for å være synlig internasjonalt. Vi vet at Norge ligger noe bak sine naboland når det gjelder forskningsinnsats, sier han.

Utdanningsinstitusjonene i Norge utmerker seg ikke like godt når det gjelder realfag. NTNU i Trondheim er på 270. plass, og UiB-rektoren mener at også Bergen har en del å hente i realfag.

— På de feltene ligger også Universitetet i Bergen noe tilbake, men vi har fremgang over hele linjen, sier han.

Tradisjonsrik elite

Listen over de aller beste universitetene domineres av gamle og velkjente navn som Harvard, Yale, Cambridge og Oxford. Dette gjelder også de skandinaviske lærestedene, med gamle universitetsmiljøer som København, Lund og Uppsala høyt på listen. Alle disse universitetene ble grunnlagt på 1400-tallet.

— Det å ha vært kjent gjennom mange år er en fordel for rangeringen, men det er også slik at det er de eldste universitetene som er mest forskningsintensive, sier Grønmo.

Som vanlig er det mange amerikanske læresteder på de aller øverste plassene, med ett og annet britisk eliteuniversitet innimellom. Men listen viser at de asiatiske universitetene for alvor har begynt å ta del i eliten. Både Kina, Japan og Korea har flere universiteter blant de hundre beste, og de fleste er på vei oppover.

De tre beste universitetene i verden er fortsatt Harvard University i USA, Cambridge University i Storbritannia og Yale University i USA. Det tradisjonsrike Oxford-universitetet i England faller fra en fjerdeplass til en delt femteplass.

Universitetene rangeres ut fra kvalitetsvurderinger fra utvalgte akademikere og arbeidsgivere rundt om i verden, samt målbare verdier som antall publikasjoner.

Hva synes du om rangeringen? Si din mening her.