— Vi ble veldig overrasket. Vi trodde ikke at det var mulig å leve der, sier seniorforsker Anne Christine Utne-Palm ved Universitetet i Bergen.

Da et gruveselskap filmet havgrunnen utenfor Namibia på jakt etter verdifulle mineraler, endte de opp med sjokkerende opptak.

Prestisjetungt

På den giftige, oksygenfattige mudderbunnen satt Benguela-kutlingen og gjemte seg.

— Det er nesten ikke oksygen, og bunnen er sånn som det av og til er i fjæren, når det lukter råtne egg, sier Utne-Palm.

Hun er hovedforfatter på Science-artikkelen, som er et samarbeid mellom forskere fra Norge, Sør-Afrika og Namibia.

Science er ansatt for å være et av verdens mest prestisjetunge vitenskapelige tidsskrifter.

Slutter å puste

Forskerne har funnet ut at Benguela-kutlingen svømmer opp for å fylle opp oksygenlagrene når det er mørkt og trygt, for så å returnere til den giftige bunnen når det lysner igjen.

— Når vi prøver å gjenskape miljøet i akvarier ser vi at fisken enkelt og greit slutter å puste når oksygenet forsvinner. Vi vet ikke om andre marine fisk som tåler å leve slik, sier Utne-Palm.

I tillegg spiser fisken mudder og maneter, som vanligvis er regnet som blindspor i næringskjeden.

— Slik gjenvinner den ressurser, og bringer dem tilbake til kjeden, sier Utne.

Hjelp fra Norge

Etter overfiske på sardiner overtok Benguela-kutlingen som den viktigste matfisken for store fiskebestander, sjøfugl, sel og pingvin.

Namibia jobber for å bygge opp en fiskerinæring, med god hjelp fra Norge. De nye kunnskapen om kutlingen er viktig for næringsbyggingen.