• Det så ikke ut. Jeg ble sint, sier Berit Holck.

Søndag dro Berit Holck til Nygård kirkegård på Laksevåg for å stelle familiens graver.

Mens hennes far og bror har sine gravstøtter på den nye delen, ligger hennes mor på Gamle Nygård kirkegård.

Holck ble sjokkert over synet som møtte henne nettopp der.

— Gravstøttene sto i en jungel av høyt gress, krypsoleie, hvitkløver og diverse ugress. Det så ikke ut, forteller hun.

Forarget og opprørt

Ifølge Holck var platen som er plassert foran morens gravstøtte nærmest tilgrodd av ugress. Dermed måtte hun hale og dra, og praktisk talt rive opp alt ugresset for å få plass til plantene sine.

— Det hele var stygt og det gjorde meg sint. Jeg finner meg rett og slett ikke i det. Det første jeg tenkte var at dette må jeg ta opp med Akasia, sier hun.

Saks og annet utstyr hadde hun ikke med seg.

— Jeg vil gjerne høre hva de vil gjøre med dette. Det skal ikke se slik ut.

IKKE OPPFYLT: Norsk standard for gravplasser sier at gresset skal være maks 12 cm høyt og holde en jevn høyde.
Silje Katrine Robinson

Holck forteller at hun for rundt tre uker siden var på sin mors grav for å stelle graven. Da var det ikke på langt nær så gale som det hun ble møtt av søndag.

— Hadde det vært veldig fuktig i det siste er det ikke umulig at gresset har vokst fort, men den seneste tiden har det vært tørt. Det betyr i mine øyne at det er en god stund siden de har klippet gresset.

- Det beste vi klarer

— Vi vet at gresset er høyt på noen av gravplassene i Bergen, men vi følger Norsk standard for vedlikehold av gravplasser, der det går 12 til 16 dager mellom hver gang vi slår. Om sommeren vet vi gresset kan bli høyt i slutten av perioden like før vi slår igjen, sier Inghild Hareide Hansen, gravplassjef for Akasia som vedlikeholder gravplasser Bergen kirkelige fellesråd.

Etter å ha sett bildene fra Nygård Kirkegård konkluderer Hansen med at det her må ha gått lenger enn maksgrensen på 16 dager mellom hver gang gresset blir slått.

— På grunn av dagens økonomiske rammer har vi måttet senke frekvensen på på slåtterundene. I dag går det rundt 20 dager mellom hver gang, forklarer hun.

- Hva tenker du om at det ser slik ut som dette på en gravplass?

- Det er ikke greit at det er så overgrodd. Desverre er dette det beste vi klarer med de økonomiske rammene vi har i dag og den frodige våren og forsommeren vi har hatt i år. Vi ser at det er et avvik mellom det byens befolkning forventer og det vi klarer å levere, sier Hansen.

Akasia er for tiden i gang med en ny slåtterunde på gravplassene i Bergen. De håper å få slått gresset på Nygård kirkegård innen et par dager.

GROR NED: Meterlange gresstrå, ugress og blader gjemmer både graver og blomster.
Silje Katrine Robinson