— Vi merker stor forskjell på de kjolene som er helt nye og de som har hengt en stund. De er ikke like hvite lenger, sier Charlotte Varela.

Hun driver Cleopatra brudesalong sentralt på Danmarksplass. Inne i lokalet henger hvite kjoler på rekke og rad, og flere kommende bruder jakter på drømmekjolen. Rett utenfor butikkvinduene strømmer bilene forbi.

I butikken er de godt kjent med svevestøvet fra trafikken. For å bøte på problemet har Varela gått til innkjøp av luftrenser.

— Filteret er helt svart når vi skifter det. Men kjolene blir renset, slik at de alltid er rene når kundene mottar dem, forsikrer brudekjoleselgeren.

For mye svevestøv

I fjor var et ekstra ille år når det gjelder svevestøv. I totalt 35 dager var mengden svevestøv målt til over den tillatte grenseverdien. Til sammenlikning var antallet 25 i 2005.

— Det er helt elendig luftkvalitet her, noe må gjøres med en gang. Det burde vært tunnel under Danmarksplass for å få vekk all trafikken, mener Vagelis Moschamparis, som har bodd ved byens største veikryss siden 1991.

I tillegg til de 35 dagene der luftkvaliteten var svært dårlig, var også målestasjonen ute av funksjon i noen dager. Dette var i en periode da forholdene lå til rette for høye mengder svevestøv. Blir antallet slike dager 36, brytes forskriftene for luftkvalitet. Da plikter kommunen å sette inn tiltak.

— Dette er først og fremst et vinterfenomen. På de kalde, tørre og vindstille dagene ligger støvet i ro ved bakken. Blåser og regner det, har vi en by med god luftkvalitet, sier Ingvar Tveit, leder i helsevernetaten i Bergen.

I disse dager er kommunen i ferd med å ferdiggjøre en rapport om luftkvaliteten i byen.

Skalker dører og vinduer

Kommunale rapporter hjelper lite for 85 år gamle Anna Knudsen.

— Jeg har fått astma etter jeg flyttet hit, forteller hun.

En tidlig fredag ettermiddag har hun lagt handleturen under veien til Rema 1000. Sammen med mannen flyttet hun for seksten år siden fra et hus i Fjellsiden til Danmarksplass for å få det enklere da de ble gamle.

— Her er det så enkelt med alle butikker, bank og lege lett tilgjengelig. Vi trives godt her, men vi kan bare lufte når det regner, ellers blir leiligheten full av støv.

Hjemme har Anna festet kluter rundt luftekanalene i leiligheten. Når hun tar de av for å vaske dem, er de helt svarte.

— Heldigvis bor jeg ikke her med små barn, sier Anna Knudsen.

Verre i Moskva

Inne på Forum Video noen meter lenger oppe i gaten er vinduene er grå og må vaskes ofte. Mette Sørstad bak disken har utsikt mot et fortau og fem filer inn mot byen.

— De årene jeg har jobbet her, har trafikken økt mye, sier Sørstad.

Når det er tørt ute ser hun støvet virvle opp. Om sommeren vil hun gjerne ha døren åpen. Men det går ikke. Da må hun tørke støv av varene sine.

— Jeg synes det er litt skremmende å stå her hele dagen når måleverdiene er så ille som det du forteller om, sier Mette Sørstad og kikker bort på målestasjonen like utenfor.

Trettiseks år gamle Irina har flyttet til Bergen fra Moskva for et halvt år siden. På fredagstur sammen med sin to år gamle sønn i vognen, passerer hun Danmarksplass på vei fra Minde til sentrum.

— Noen ganger er det mye eksos og ille å gå over her. Kanskje det hadde hjulpet med litt flere trær. Men det er likevel ikke så ille som Moskva, sier Irina og himler med øynene.

Sunde, Helge
Sunde, Helge
Sunde, Helge
Sunde, Helge