Flere lesere har tatt kontakt med Bergens Tidende med liknende historier, etter at avisen i går skrev om Bjørn Engevik, som skulle hjem fra Danmark, men ikke kom seg av båten i Bergen. Dermed måtte han og 11 andre uheldige passasjerer bli med MS «Norrøna» til Færøyene og Island.

10. oktober i fjor skjedde det samme med Egil Abrahamsen. Han og søsteren Alfrida Johannessen reiste på tur til Danmark med MS «Norrøna». Men hjemturen ble ikke helt som planlagt:

— Da jeg og Alfrida våknet på lugaren, var klokken litt over syv, og båten hadde alt forlatt Bergen, forteller han.

Måtte betale reisen selv

Dermed måtte søskenparet bli med båten videre til Færøyene. Der valgte de to å overnatte på hotell, og vente på at MS «Norrøna» skulle komme tilbake fra Island. De to måtte selv betale både hotellutgifter og den høyst ufrivillige returbilletten fra Færøyene.

— Vi er jo pensjonister begge to, så det ble veldig dyrt. Bare båtbilletten kom på 1480 kroner per person, og hotellutgiftene kom på 4500 kroner, forteller Abrahamsen.

Han har selv jobbet som hotellsjef på Hurtigruten i 28 år, og aldri opplevd liknende:

— På Hurtigruten vekket vi alltid folk på lugarene når de skulle av. Det var svært sjelden at folk ikke kom seg av båten i tide, og da fikk de dekket billetten, og fikk service om bord, sier han.

Abrahamsen har skrevet klagebrev til Smyril Line, men får ikke dekket noen av utgiftene i forbindelse med turen.

— Vi stolte på at callinganlegget ville vekke oss, men hørte ikke et ord. Det er jo rart at ingen av oss våknet, sier han.

Syv passasjerer forsov seg

På samme seilas var det fem andre passasjerer som forsov seg. Fire av dem måtte bli med MS «Norrøna» videre til Færøyene. Én ble plukket opp av en losbåt, og slapp dermed å være med på hele seilasen.

Et samboerpar fra Askøy var blant de uheldige. Paret ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller at de la seg tidlig kvelden før ankomst Bergen, for å være sikre på å våkne.

— Vi hørte ikke en lyd om morgenen, og trodde båten var forsinket. Båten var på åpent hav da vi oppdaget at vi var på vei til Shetland, sier kvinnen.

— Mannskapet om bord fortalte at passasjerer forsover seg på omtrent hver eneste tur, forteller hun til Bergens Tidende.

Paret måtte være med MS «Norrøna» til Færøyene, og valgte å ta fly hjem. Også de har sendt skriftlig klage, men Smyril Line har verken dekket båtbilletter eller flybilletter.

Bergens Tidende kjenner også til et konkret tilfelle i mars i fjor, da et ektepar fra Bergen forsov seg, og ble med MS «Norrøna» på ufrivillig tur til Island. Paret forteller til Bergens Tidende at Smyril Line dekket båtreisen tur - retur Island som plaster på såret.