Nils Steinar Helland (61) krevde inntil fem millioner i erstatning fra produsenten etter at han knuste hælen da han falt ned fra gardintrappen.

Skulle beise garasjen

I slutten av august 2004 kjøpte Helland en gardintrapp på Lagunen. Noen dager senere skulle han beise garasjen. Gardintrappen med syv trinn ble plassert på hardpakket grus.

I Bergen tingrett har han forklart at han malte med høyre hånd og holdt seg fast i mønet på garasjen med venstre hånd.

Plutselig ga topplattingen etter og gardintrappen veltet. Helland klarte å holde seg fast i mønet et lite øyeblikk, før han falt halvannen til to meter og deiset ned i gardintrappen.

Ufør etter ulykken

I ettertid har 61-åringen fått sterke smerter i skuldre og nakke. Han var i full jobb før ulykken skjedde, men ble sykemeldt umiddelbart etter uhellet.

Etter tolv måneders sykemelding ble han sagt opp fra jobben og har siden mottatt trygd. Han er i dag 100 prosent ufør.

— Jeg forsvant ut av arbeidslivet etter dette. Jeg har alltid jobbet, helt siden jeg var 15 år. Dette er sånt som kan skje, men som ikke skal skje.

Han saksøkte det nederlandske firmaet Dethon Industrie og krevde erstatning etter rettens skjønn, begrenset oppad til fem millioner kroner.

Bergen tingrett frikjente firmaet denne uken.

- Avhengig av vennetjenester

Helland vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere om han skal anke saken.

— Dette må synke inn. Det vil koste meg en del å ta det videre. Det er ikke bare bare å føre saker når man er ufør. Jeg skulle ønske jeg kunne skru tiden tilbake og at jeg aldri hadde gått opp i den stigen, sier han.

— Etter ulykken har jeg bare måttet ta én dag av gangen. Nå prøver å få hverdagen til så godt som mulig. Men jeg er helt avhengig av vennetjenester, sier han.

Har solgt 2,5 millioner gardintrapper

Hva som utløste ulykken, er omstridt mellom partene, står det i dommen fra Bergen tingrett.

Helland koblet inn Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å få en sikkerhetsvurdering av trappen. I oktober 2007 ble saken bragt inn for Bergen tingrett.

DSB vurderte gardintrappens sikkerhet og har påpekt at festingen av staget til topplattingen fremsto som «en lite egnet konstruksjon sikkerhetsmessig», ifølge dommen.

Dethon Industrie forklarte i retten at gardintrappen har vært i produksjon siden 1976 og at det er blitt solgt 2,5 millioner tilsvarende gardintrapper uten at det er blitt rapportert om et eneste tilfelle av svikt ved topplattingen.

Firmaet mener også at ulykken kan ha skjedd fordi underlaget ikke var jevnt, at mannen fikk et illebefinnende eller rett og slett bare mistet balansen.

— Det er bare sprøyt. Det var topplattingen som løsnet. Det er jeg helt sikker på, sier Helland.

Bergen tingrett har «under sterk tvil ikke funnet det bevist som overveiende sannsynlig at ulykken ble forårsaket av at fremre tverrstag på topplattingen kom ut av posisjon».

Retten tvilte på avgjørelsen først og fremst fordi Hellands forklaring «fremsto troverdig», ifølge dommen.