-Jeg konstaterer at det finnes andre som ønsker å samarbeide med oss, sier Filip Rygg (KrF).

De siste dagene har han sittet sammen med politikervennene i Høyre og Frp for å finne en felles plattform for et fortsatt flertallsbyråd i Bergen.

For halvannen uke siden ble det klart at dagens byråd fikk fortsatt flertall i kommunestyret etter valget. Siden den gang har de møttes sporadisk for å forhandle om å fortsette samarbeidet. Antall møter teller nå tre. I går hadde de pause, før de tre partiene møtes igjen i dag.

Etter det BT får opplyst har de derimot ikke kommet særlig langt i arbeidet med en felles politisk plattform for de fire neste årene i Bergen.

Tøffe diskusjoner

De første møtene har de brukt til å diskutere de største utfordringene et byrådssamarbeid vil by på. Ingen av forhandlingsdeltakerne ønsker derimot å si hvor langt unna de er en enighet. Foreløpig har det bare lykkes de tre partiene å være krystallklart enige om én ting: Det skal fortsatt være parlamentarismen som fungerer som styresystem av Bergen by.

BT har snakket med en rekke personer i og rundt forhandlingene som nå pågår. De forteller om store uenigheter, men gemyttlige samtaler. Sakene de har debattert til nå i møtene er:

Skjenketidene: KrF vil redusere dem, i det minste til 02.00. Høyre og Frp ønsker derimot å utvide skjenketidene til klokken 03.00. Dette er en av de viktigste, om ikke den viktigste, saken for KrF. Dette er deres symbolpolitikk, og de vil nødig sitte i et byråd som utvider skjenketidene. Dette har de gitt klar beskjed om.

Eiendomsskatt

Bergensprogrammet: Det vil komme mer bompenger i tiden fremover, og flere bompengeprosjekter. I tillegg krever staten at Bergen innfører trafikkreduserende tiltak. Til gjengjeld skal kommunen få 100 millioner kroner i året fra belønningsordningen.

-Det kommer nok til å stå noen ord om belønningsordningen i den plattformen som blir lagt frem. Det vil bli nødvendig, sier en kilde som sitter tett på forhandlingene til BT.

Eiendomsskatt: Frp har lovet velgerne å fjerne den, Høyre har gått til valg på å forsøke å fjerne den. KrF er derimot ikke så fiendtlig innstilt til skatten. Så lenge man ikke har mulighet til å kompensere for bortfallet av eiendomsskatt vil ikke Frp få gjennomslag for dette i forhandlingene.

Konstruktiv dialog

Monica Mæland sier til BT at det er «gode og konstruktive forhandlinger om krevende temaer».

-Jeg tror ikke vi blir ferdige på noen uker. Det tar tid å bli enige om tre forskjellige partiprogrammer. Men vi må jobbe så fort vi kan. Skulle det bli brudd må andre få tid til å forhandle, og nytt byråd skal tross alt velges 1. november.

-Frykter du brudd?

-Jeg tror og håper vi kommer i mål. Men å få tre partiprogrammer til å bli ett, er krevende, sier Mæland, som sier Høyre ikke snakker med noen andre enn Frp og KrF.

God valuta

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) er også opptatt av samarbeidsklimaet.

-Tonen i forhandlingene er god. Men jeg gir ingen kommentarer utover det, sier hun.

Noe må de ha blitt enige om i forhandlingene, for også førstekandidat for KrF, Filip Rygg, karakteriserer dem som «gode og konstruktive».

-Det viktigste er å få god valuta for partiets politikk. Jeg føler partiet forhandler godt på de viktigste punktene, sier Rygg, uten å ville gå inn i detaljer om hvilke.

Om de kommer i mål, er en annen sak.

-Jeg opplever at dagens byråd har fått fornyet tillit fra velgerne. Derfor forsøker vi nå å finne frem til et felles program, sier Rygg