I dag ble nok et sesongvarsel sendt ut av meteorologene. De neste tre månedene skal bli litt varmere enn normalt her i landet. Økningen skal være mellom 1 og 1,5 grader ifølge varselet.

Men det er ikke noe vi trenger å ta så alvorlig. Det gjør i alle fall ikke klimaforskerne.

Bom etter bom

— Jeg ville lagt liten vekt på disse sesongvarslene, sier Rasmus Benestad. Han er klimaforsker tilknyttet Meteorologisk institutt i Oslo.

Varslene forteller bare om temperaturen tre måneder frem i tid. Men det går ikke så bra. Vinteren skulle bli varmere enn normalt. Opp til 2,5 grader mer enn vanlig. Men bare i deler av Lofoten og ytterst på kysten av Troms og Finnmark var temperaturen over normalen. Ellers var temperaturen under normalen og til dels betydelig under, skriver Meteorologisk institutt på sitt nettsted.

Våren skulle bli varm, men ble enda varmere enn varslet, skriver de også.

Værmodell i datamaskin

— Sesongvarslene har ikke vært store suksessen, medgir seksjonsleder Knut Iden hos Klimatjenesten ved instituttet.

Det europeiske værvarslingssenteret i Reading i England utarbeider varslet. Der kjøres en modell gjennom en datamaskin 40 ganger. Resultatene spriker mer og mer for hver breddegrad man kommer nordover. Varselet som presenteres er en middelverdi av alle 40.

— Hos oss er været mer kaotisk enn lenger sør. Det er derfor vi kjøper feriebilletter som går sørover, sier Benestad.

Datamodellen skulle hatt flere målepunkt for havtemperaturen for å finne et mer nøyaktig resultat, mener han.

— Sesongvarslene er en større suksess i Sør-Europa. For oss trengs mer forskning og utvikling av bedre datamodeller, sier Iden.