I går var modellubåtens «far», brannmannen Ralf Diederich (48) fra Fredrikstad, invitert til Haakonsvern for å vise frem oppfinnelsen sin. Langs bassengkanten satt flere ubåtbesetninger og lot seg imponere av farkostens fortreffelighet,

— Fantastisk. Jeg har sett bilder av modellubåten, men hadde ikke drømt at den hadde så gode manøvreringsegenskaper, sa skipssjefen på originale KNM «Uthaug», kapteinløytnant Even Wiederøe Kristoffersen.

Vektforskjell

Sjøforsvarets ubåt veier 1150 tonn, Ralf Diederichs førti kilo. Modellbygging har i flere år vært den utflyttede tyskerens store lidenskap.

— Jeg har bygget båter, fly og helikopter. Så bestemte jeg meg for å bygge en ubåt, sier brannkonstabelen fra Østfold.

To år og 700 timer

Han har brukt to år og til sammen 700 timer på å lage sin KNM "Uthaug". Alt er gjort på fritiden. Ubåtavdelingen på Haakonsvern har hjulpet ham med skriftlig materiell og bilder.

— Jeg har dessuten besøkt to av søsterfartøyene til KNM «Uthaug», sier Diederich.

Skroget på modellubåten er bygget av et 180 millimeters kloakkrør og glassfiber. Og fremdriften skjer altså med deler fra en Fiat Chroma. I alt har han brukt 20.000 kroner i deler. Om bord i ubåten styres periskopet av trykkluft fra to små kompressorer. Modellubåten er utstyrt med trimtanker. Fra land styrer Ralf Diederich vann ut og inn av disse.

Imponerende stabilitet

De ekte ubåtmannskapene som fulgte modellubåten i bassenget på Haakonsvern, var særlig imponert over farkostens stabilitet.

— Han må ha hatt en kjempejobb med å plassere loddene på rett sted, sier skipssjef Kristoffersen fra modellens storebror.

— Jeg har prøvd meg frem og finjustert med bly her og der, forklarer Fredrikstad Brannvesens svar på Petter Smart.

Kan dykke

Fra bassengkanten sto han, dypt konsentrert, og styrte stoltheten sin. Kopien av KNM «Uthaug» kan dykke ned til fire-fem meters dyp, kjøre i neddykket tilstand med periskopet oppe, og, ja, kort sagt utføre alle operasjonene som moderfartøyet behersker.

Ralf Diedrich er medlem av en verdensomspennende modellubåtgruppe.

— Vi møtes med visse mellomrom og viser frem farkostene våre, sier han.

Ikke til salgs

— Hva blir det neste?

— Nå tar jeg sikte på å bygge en modell av de andre ubåtene Sjøforsvaret har, ubåtene av den utgående «Kobben»-klassen, sier ubåtfantasten fra Østfold.

Og for dem som tror at modellen hans av KNM «Uthaug» er til salgs: Glem det.

— Ingen selger babyen sin, sier Diedrich.

700 TIMER: To timer for dager i to år har det tatt Ralf Diedrich (48) fra Fredrikstad å bygge modellubåten KNM «Uthaug».
MEKTIG IMPONERT: Ubåtmannskaper på Haakonsvern fulgte imponert med da Ralf Diedrich manøvrerte sin naturtro kopi av KNM "Uthaug" rundt i marinebasens svømmebasseng
FOTO: ØRJAN DEISZ