To rullestolmotorer. Noen huntonittplater. Toppen av en dampkjele. Masse glassfiber.

— Og noe er fra Biltema, sier mannen, som med nevene godt plantet i malingsflekkete bukselommer står i en overgrodd, bortgjemt hage i Fana og forklarer så godt han kan.

Etter tre års arbeid er Tommy Vågen endelig ferdig med sin hjemmelagete, lille ubåt. Snart er enmannsubåten klar for dypdykk - og det i kunstens tjeneste.

Uten arbeidstegninger

— Arbeidstegninger? Neida. Har laget den på gefühlen, sier Vågen, han vrir på et stålrør og kikker på den merkelige skapningen i egen hage. Bare noen stag nå, så er ubåten helt ferdig. Helst vil Vågen ha ubåten ut ved Sotra.

— Litt tare ville vært fint. Og kanskje hvit sandbunn, sier han.

Planen er å ha en maleriutstilling under vann, for så å la ubåten gli forbi bildene, mens fisk svømmer rundt. Ikke så dypt, for da forsvinner lyset fra oven. Dette skal den vannglade 44-åringen så filme, for deretter å bruke opptakene på en tiltenkt CD-ROM. Og tre-fire sponsorer har allerede meldt seg.

— Folk tror at jeg kommer til å drepe meg med ubåten. At jeg er helt vanvittig.

— Kanskje de har rett?

— Det kan hende. Det er vel en iboende frykt som driver meg, sier han og trekker på skuldrene.

Måpende dykkere

At fyren er tussete, er det nok flere som har trodd. Som de to dykkerne Tommy Vågen traff på Island. De to svømte rundt på undervannssightseeing utenfor kysten av Island nylig. For plutselig, mens de svømmer rundt i det kalde, klare undervannsriket, kommer de over et menneske. Som står på bunnen. Og maler. Undervanns landskapsbilder. Med dykkerdrakt, staffeli og oljemaling og hele pakken.

Jules Verne møter Reodor Felgen

Det er noe Jules Verne-aktig over Vågens navnløse kreasjon. Et mørkeblått undervannsmonster med to store glassøyne. To torpedoaktige flyteelementer liksom henger over fartøyet. En trang, liten kabin med joystick'er på det lille kontrollbordet. To ampere-meter har Vågen fått fra en fordums boligblokk. En elektrisk vifte som engang har stått bakpå en pc, gjør nå nytte som duggfjerner.

— Jeg liker Reodor Felgen-folk. De har en helt egen energi.

Lett henslengt bortenfor ubåten står en annen av Tommy Vågens undersjøiske skapninger. En slags glasskube, som har glass på alle sider unntatt undersiden. Den har han tenkt å sette på et stativ på havbunnen, stå med overkroppen inne i glasskuben og presse sjøvannet ut med trykkluft. Slik har han et tørt og oksygenholdig sted å spise nistepakken på – med god utsikt. Tidligere har han også hatt maleriutstillinger under vann. Til stor glede for lokale dykkerklubber. Og ham selv.

— Jo mer jeg maler under vann, jo flere grunner finner jeg for å gjøre det. Det gir en helt spesiell følelse, sier Tommy Vågen.

VÅT DRØM: Etter tre års arbeid er undervannsmaleren Tommy Vågen (44) ferdig med å lage sin helt egen undervannsbåt. Hvordan skal man ellers kunne se undersjøiske maleriutstillinger?
FOTO; INGRI FJESTAD