Et sykehjem som er delt på midten med en kommunal og en privatdrevet del er et enestående eksperiment, sa Jan Bølstad fra Norsk Institutt for Omsorgstjenester da han i går presenterte sin evaluering av Luranetunet. En rapport til 180.000 kroner. Resultatene kan Frp-ordfører Terje Søviknes smykke seg med i valgkampen.

Bølstad er overstrømmende i sin karakteristikk av det ett år gamle bo— og omsorgssenteret som ligger idyllisk til på et høydedrag like ved Solstrand fjordhotell.

To vinnere

— En mønsterbedrift. Hit kunne jeg tenkt meg å sende mutter'n, dersom det var mulig, kom det med overbevisning fra Bølstad som sier han har 27 års erfaring med eldreomsorg. Bølstad vegrer seg mot å utpeke en vinner av de to etasjene. Begge steder er kvaliteten og servicen glimrende, sier han.

— Aldri før har jeg vært i nærheten av et sykehjem der samtlige ansatte sier de trives på jobben. Og aldri før har jeg hørt samtlige pårørende uttale at det er hyggelig å besøke sykehjemmet, sa Bølstad i sin lovprisning av Luranetunet.

- Vi baker vi også!

Barbra Røttingen, som er daglig leder for Norlandia Omsorg på Luranetunet er glad for resultatet i evalueringen. Nå har hun svart på hvitt at Norlandia driver like godt som kommunen, selv om den private aktøren får vel fem prosent mindre betalt for å yte den samme omsorgen.

— Vi som jobber her vet at kvaliteten er god. Likevel er det godt å få det bekreftet, sier hun.

Også Anne Valle, enhetsleder for kommunen, er glad for anerkjennelsen. Samtidig medgir hun at konkurransen med den private aktøren i etasjen over virker skjerpende.

— Helt klart. Vi prøver å gjøre det like godt i smått og stort. En av folkene mine sa det så greit. Vi hørte at de baker brød oppe, så nå baker vi også!

- Et colombi egg

Løsningen med to identiske etasjer, en kommunalt drevet og en som ble konkurranseutsatt, var egentlig et politisk kompromiss. Opprinnelig ønsket Søviknes å konkurranseutsette hele det nybygde sykehjemmet.

Nå blir modellen med to konkurrerende etasjer fremstilt som fremtidsrettet.

Lisbeth Axelsen (H) sa det slik da formannskapet i går fikk se evalueringen:

— Kanskje vi her har et colombi egg. En modell som skjerper alle parter, slik at kundene vinner.

Terje Søviknes mener evalueringen viser at det var riktig å konkurranseutsette Luranetunet.

— Det vi slåss for i forrige valgkamp har brakt eldreomsorgen i Os fremover. Og den delte løsningen var nok mer fremtidsrettet enn vi så den gang.

Til BT sier Søviknes at evalueringsrapporten vil ligge til grunn i arbeidet med ytterligere konkurranseutsetting i Os. Det ligger inne i budsjettet for 2003, sier han.

SVs Dag Westhrin var mer skeptisk og påsto at hele evalueringen luktet av Bjølstads iver etter private løsninger.

<b>TO VINNERE:</b> Anne Valle og Barbra Røttingen driver hver sin mønsterbedrift på Luranetundet, fastslår en evalueringsrapport. Et sykehjem med en privat og en kommunal etasje er enestående, og blir nå omtalt som et colombi-egg.<p/>Foto: TOR HØVIK