Van de Graaff-generatoren skjuler seg inni den runde bygningen med kuppeltak like ved Geofysisk institutt på Florida. Den er et imponerende skue.

En metallrørspiral snor seg fra gulvet og opp til en aluminiumskule på toppen. Innenfor rørspiralen sørger to brede roterende belter for at kulen lades med spenning på inntil 1,7 millioner volt.

Da generatoren ble installert tidlig på 50-tallet var den den kraftigste i sitt slag i Europa.

— Hva brukes den til?

— Den brukes til å akselerere ladde partikler for å lage kjernereaksjoner, forteller pensjonert amanuensis Arvid Erdal ved Fysisk institutt.

Forskning og undervisning

Den aller første Van de Graaff-generatoren i Bergen ble anskaffet til Haukeland sykehus i 1942. Den var den første i Europa med mer enn én million volts spenning. Prislappen var den gang svimlende 150.000 kroner, penger som var gitt av Bergens borgere.

Generatoren på Haukeland produserte røntgenstråler til kreftterapi, og var i bruk til 1971.

— Van de Graaff-generatoren til universitetet skulle egentlig til Radiumhospitalet i Oslo. Men der satset man på andre løsninger, og den havnet derfor i Bergen i stedet, sier Arvid Erdal.

- Hvilken nytte har generatoren?

— Til å begynne med ble den brukt kun til forskning. Men nå har tiden løpt fra den. Den benyttes fortsatt, men bare i undervisningsøyemed, sier Erdal.

Dagens Van de Graaff-generator er forresten ikke den originale.

— Den opprinnelige brente i 1956. Men den ble raskt erstattet, ikke minst takket være dyktige fagfolk her på universitetet. Alt teknisk utstyr er nemlig «hjemmelaget» her. Dagens Van de Graaf-generator var på plass i 1959, samtidig som jeg var ferdig med hovedfag, sier han.

Sistemann på skansen

Arvid Erdal er arvelig belastet. Faren var også fysiker, og han selv har alltid likt faget. Så etter at han hadde tatt examen artium hjemme i Molde i 1951 satte han kursen mot Bergen og universitetet for å studere realfag - fysikk, kjemi og matematikk.

Spesialinteressen var kjernefysikk, og det har han arbeidet med i hele sitt voksne liv, sammen med Van de Graaff-generatoren.

— Da jeg begynte her i 1959 var vi mange som jobbet på det som da het kjernefysisk laboratorium. Kjernefysikkgruppen var én av de største faggruppene på Fysisk institutt den gangen.

- I dag er det bare du som er tilbake og som kan betjene generatoren. Hvorfor det?

— Dette er jo teknologi fra 50-tallet, og «hjernen» til generatoren består av radiorør. I dag er det ingen som har peiling på den teknologien. Hvem gidder å lære seg dette for å undervise? Det er ikke problemer med å kjøre maskineriet så lenge alt virker som det skal. Men hva hvis den ikke virker? For å takle slike problemer må man ha innsidekunnskap.

Levende museum

Arvid Erdal ble egentlig pensjonist for 11 år siden. Men 78-åringen gjør fremdeles nytte for seg, både som foreleser og sensor. Tre-fire uker hver vår demonstrerer han Van de Graaff-generatoren for nye realfagstudenter. Når generatoren er i virksomhet er den radioaktiv.

— Når maskinen går produserer den svært skadelige nøytroner. Derfor må vi beskytte oss bak tykke vegger av parafinvoks. Men det finnes ikke radioaktivitet her når maskinen ikke går, beroliger han oss.

Van de Graaff-generatoren til Universitetet i Bergen er i dag enestående i sitt slag. Arvid Erdal er opptatt av at den skal kunne fungere også etter at han en dag går fra borde.

— Det er arbeid i gang for å få til en kontinuitet. Professor Jan Vaagen jobber for å få opprettet et levende museum her. Vi har allerede fått BKK til å spytte litt penger i prosjektet, forteller han.

Arvid Erdal er enkemann, og glad for at han fortsatt får ha sin lille kontorplass i Fysisk institutt.

— De kunne jo ha sparket meg ut for lengst. Men universitetet har nytte av meg, og jeg har glede av det. Men jeg er jo privilegert, bevares!

VETERANER: Pensjonert amanuensis Arvid Erdal foran den runde bygningen som inneholder Van de Graaff-generatoren til Universitetet i Bergen.
RONALD HOLE