«24 timers fartskontroll i hele Europa har startet. UP er på 143 steder, med 219 mannskaper. I tillegg vanlig kontrollaktivitet på veiene», skriver UP på Twitter.

— Det er europeisk trafikksikkerhetsuke og kontroller over hele Europa, sier Terje Oksnes, distriktssjef for UP på Vestlandet.

- Kjør forsiktig

Han har 30 kolleger på veien fra Stord til Sogn og Fjordane. De andre UP-distriktene har alt tilgjengelig mannskap ute på veiene over hele landet.

— Samtlige er opptatt med fartskontroller, også de av mannskapene som til vanlig kjører i sivil og vanligvis har andre arbeidsoppgaver, sier Oksnes.

UP-sjefen råder folk til å kjøre forsiktig. Sjansene for å treffe på en UP-patrulje er nemlig større i dag.

— Alle våre ressurser er opptatt med trafikkontroller i dag.

I påsken hadde UP flere kontroller. De viste at det var penere kjøring i år enn i påsken 2014.

- 27.500 døde

Aksjonen skjer i regi av TISPOL (European Traffic Police Network), som består av 27 medlemsland og er en pådriver for politiets trafikksikkerhetsarbeid i Europa.

— Denne aksjonen handler om forebygging. Vi ønsker at bilførere skal reflektere over fartsnivået de holder, om farten er lovlig eller om den er tilpasset forholdene. Avpasser man farten, reduseres risikoen for seg selv og andre, sier Aidan Reed, leder av TISPOL-samarbeidet til organisasjonens nettside.

27.500 mennesker døde i kollisjoner på veiene i EU i fjor, ifølge nettsiden.

Aksjonen startet torsdag morgen klokken 06.00 og pågår til fredag morgen klokken 06.00.

Mens det er 219 UP-folk på norske veier, stiller 13.000 tyske politifolk seg opp på 7000 kontrollpunkter i løpet av dagen.