I løpet av to fartskontroller på E134 på Haukeli onsdag og torsdag, ble 27 personer fratatt førerkortet. 17 av dem ble tatt i en og samme kontroll torsdag.

— Vi har ikke hatt et så stort antall tidligere i løpet av bare to kontroller. Dette er nok en slags rekord, dessverre, sier politibetjent Rune Marheim i Utrykningspolitiet (UP) på Vestlandet. Han var med på å gjennomføre kontrollene og møtte mange av fartssynderne.

— Folk blir fortvilet når de skjønner konsekvensene av det de har gjort, sier Marheim.

Han synes det er trist at folk velger å kjøre fort på fjellet.

— De har en baktanke om at her er det ikke kontroll, men det er farer her også. Det er utkjørsler, turister i veikanten og vilt som krysser veien. Det er ikke så trygt som man kanskje tror, sier Marheim.

Unnskylder seg

Bilister som blir tatt, har gjerne en god forklaring på hvorfor de kjørte for fort.

— Noen sier at de har kjørt forbi, noen har ikke fått med seg at det er 80-sone og noen sier de måtte kjøre fra biler som ligger i støtfangeren på dem, sier politibjent Heidi Blokhus i UP.

— Men ofte er det biler som kommer alene som blir tatt. De kan ikke si at de skulle kjøre forbi noen, sier Marheim.

Kjørte i 158 kilometer i timen

Totalt fikk 150 bilførere forenklede forelegg. Den laveste hastigheten blant dem som ble tatt, var 98 kilometer i timen. Mens to ble tatt for å kjøre i 158 kilometer i timen i 80-sonen.

— De som kjører så fort, skal gjerne langt. Det er sjelden det er lokale som kjører så fort, sier Leon Nordanger, UP-sjef for Sunnhordland, Hordaland og Sogn og Fjordane politidistrikt.

Det var tidvis våt veibane på E134 da kontrollene ble foretatt.

Får tunnelsyn

— Hastighetene vi avdekket, medfører betydelig fare. Når man kjører i 80 kilometer i timen, kjører man 22,4 meter i sekundet. Dobler man farten, forflytter man seg femti meter i sekundet. Sjåførene får tunnelsyn og klarer ikke å se hva som skjer langs veibanen, om det er unger eller andre som oppholder seg der, sier Nordanger.

Det er flest menn som kjører fort. Men også noen kvinner mistet lappen. De kjørte rett over grensen på 116 kilometer i timen.

Flertallet av de som mistet lappen var på vei vestover. Men det var også vestover trafikken var størst, så UP vil ikke konkludere med at vestlendinger er verstinger.

Varsler nye kontroller

Kontrollene denne uken var de første på Haukeli i sommer. Fremover kan det bli hyppigere kontroller.

— Med de resultatene sier det seg selv at det er stor sannsynlighet for at vi vil ha nye kontroller der, sier Nordanger.

Har du sett mye grisekjøring i sommer? Si din mening!