Statens vegvesen frykter at pinsehelgen — som er en av de største utfartshelgene i året - kan medføre flere alvorlige trafikkulykker på norske veier.

— Økt trafikk på vegene betyr en forhøyet risiko, sier Guro Ranes, som leder trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen, i en pressemelding.

- Et ressursspørsmål

Hjemfarten i år vil gå uten at noen av Utrykningspolitiets 15 tjenestebiler ruller på veiene i distrikt 6.

— Andre pinsedag er dagen med størst trafikk på veiene. Da har vi ikke patruljer ute, bekrefter UP-sjef Terje Oksnes.

Han bestyrer et UP-distrikt som omfatter politidistriktene Hordaland, Sogn og Fjordane og Haugaland og Sunnhordland. Her fins også store innfarts- og utfartsårer som E16, E39 og Riksvei 7.

— Det er et ressursspørsmål. Vi hadde mye aktivitet i påsken, med mange UP-biler i tjeneste. Og vi skal ha høy aktivitet i sommermånedene. Det er svært dyrt å kalle inn ekstra mannskaper i høytiden, og da må vi prioritere, sier Oksnes.

- Ikke fritt frem

Han understreker at UP-fraværet ikke er ensbetydende med at det er fritt frem for råkjørere. Lokalt politi har beredskap også i pinsen, og har dermed muligheten til å gjennomføre trafikkontroller.

— Vi kunne sikkert hatt flere patruljer ute i pinsen, men da måtte vi hatt færre på et annet tidspunkt. Sommeren er høyrisikotid når det gjelder trafikkulykker, og vi har planer om å legge inn ekstra innsats i de månedene. Da må vi se hvor vi velger å bruke de midlene vi rår over, sier Oksnes, som opplyser at UP gjennomførte kontroller i går, pinseaften.

Ekstra mannskaper i Agder

Andre UP-distrikt har valgt en annen tilnærming. Som for eksempel Oksnes' kollega i Agder, politioverbetjent Øystein Krogstad.

— Vi kjører på med ekstra mannskaper både 1. og 2. pinsedag. Da er vi flere ute. Vi konsentrerer oss om E18 og E39 først og fremst, for det er der vi forventer den største trafikken, sa Krogstad til NRK før helgen.

Trygg Trafikk reagerer negativt på nyheten om at UP har valgt bort andre pinsedag .

— Det er svært beklagelig. Erfaringsmessig vet vi at jo mer politi som er på veiene, jo bedre flyter trafikken. Folk skjerper seg når de ser at det er kontroller, sier distriktsleder Arne Aase i Trygg Trafikk i Hordaland.

- Veldig synd

Hans kollega i nabofylket stiller seg bak kritikken, og håper de lokale lensmannskontorene vil gjennomføre kontroller nå som UP ikke har en eneste tjenestebil ute.

— Jeg syns det er veldig synd at UP ikke har fått det til å gå opp i år. Vi mener at det bør være politikontroller på en dag hvor det er varslet stor trafikk, og spesielt når Statens vegvesen har gått ut og advart mot at det kan bli en ulykkesutsatt helg, sier distriktsleder Audun Heggestad i Trygg Trafikk Sogn og Fjordane.

— Når det er sagt, har jeg har forståelse for at UP ikke kan være overalt - alltid. Men da er det desto viktigere at øvrig politi er synlig på veiene, forsetter han.

Forventer stor trafikk

Vegtrafikksentralen i Hordaland forventer mye mer trafikk enn vanlig andre pinsedag. Langhelg og fint vær har medført at mange har valgt å reise bort.

— Det var en god del trafikk på fredag, og det har vært svært rolig i dag. Da er det opplagt at det er mange som skal hjem i morgen. Folk utsetter gjerne turen så lenge de kan når været er så pent som det har vært til nå, sier trafikkoperatør Kristian Sauskan.

Både på E39 nordfra, Riksvei 7 over Hardangervidda og på E16 inn mot Bergen er det ventet stor trafikk.

— Det kommer til å bli en god del venting, og da vil vi råde bilistene til å ta seg god tid, og kanskje vende snuten hjemover litt tidlig, sier Sauskan.

- IKKE FRITT FREM: Distriktsleder Terje Oksnes advarer bilister mot å tro at det er fritt frem selv om UP ikke er på veiene andre pinsedag. Lokalt politi har ordinær beredskap.
Marie Havnen (arkiv)