2. mai ble engelskmannen pågrepet og lagt i bakken på Sjølinjen sør i Bergen. Caine anmeldte to politifolk fra Utrykningspolitiet for vold. Han gikk til media og fortalte om det han opplevde som et overgrep.

- UTSATT FOR VOLD: Trevor Caine hevder at han ble utsatt for politivold 2. mai i år.
RUNE NIELSEN (ARKIV)

Saken fikk voldsom oppmeksomshet, og bt.no ble kontaktet av mange vitner som reagerte på dens kjøring. Den ble også avbildet, og nå er den altså ikke lenger å se på veiene i fylket.— Ut fra en helhetsvurdering er den tatt ut av tjeneste etter hendelsen, sier Runar Karlsen, sjef for UP i Norge.

- Har sak mot klager

Karlsen ønsker ikke å utdype hvilke forhold som har vært i helhetsvurderingen. Han opplyser at de to polititjenestemennene, som etterforskes av Spesialenheten, er i tjeneste.

— Ut fra de opplysningene jeg kjenner til, er det ingen grunn til å vurdere deres stilling. Spesialenheten etterforsker saken, og den vil nok vurdere kjøringen før pågripelsen og maktbruken under arrestasjonen. Parallelt med dette har Utrykningspolitiet en sak mot klager, men den handler om hans opptreden i trafikken den aktuelle dagen, sier Karlsen.

Etterforskningen pågår

Spesialenheten fortsetter arbeidet med å finne ut hva som skjedde da Trevor Jonathan Caine ble lagt i bakken av to politibetjenter fra UP på Sjølinjen. Flere vitner reagerte på UP-bilens kjøring før Caine ble stanset. Mange av dem som så ham ble lagt i bakken, var skeptiske til politiets maktbruk.

— Vi har avhørt seks vitner. Det er klager, de to polititjenestemennene, to sivile vitner, samt en annen polititjenestemann fra UP som var i området, sier Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten på Vestlandet, til bt.no.

— Video fraviker

Hun og etterforskerne sitter også på videomateriale og lydopptak fra UP-bilen. Ifølge Eikeseth Mjøs løper videoen kontinuerlig når UP-bilen er i tjeneste. Opptakene viser både bilkjøringen før Caine og UP-bilen stanset og deler av politiets kontakt med Caine.

— Det er nok slik at deler av videoen viser forhold som fraviker fra deler av den fremstilling sjåføren har gitt, sier Eikeseth Mjøs.

- Hvordan fraviker den?

— Det ønsker jeg ikke å gå inn på. Videoen er gjennomgått og skal gjennomgås på ny, svarer lederen for Spesialenheten.

Etter det bt.no forstår står kameraet fremme i politiets bil og filmer forover. Vitner har opplyst at bilene sto på siden av hverandre da pågripelsen fant sted. Dermed er det uklart hva videoen viser.

— Vis videoen

Nesten fire uker etter hendelsen står Caine på sitt.

— Jeg har ikke sett videoen, men håper politiet kan vise den, aller helst for media, slik at publikum får se den. Hvis videoen viser at jeg har gjort noe klanderverdig, tar jeg selvkritikk og vil beklage, sier Caine.

Når Spesialenheten har etterforsket saken ferdig, sender de en innstilling til Spesialenheten sentralt. De avgjør om det blir reaksjon mot polititjenestemennene.