• Ikke få panikk, det er bare et stunt, meldte storavis.

Mandag kveld fløy et superhelikopter fra Førde-baserte Airlift over London. Det skapte store overskrifteri engelske aviser.

«Ikke få panikk, det er bare et stunt», forsikret milliontabloidenDaily Mail (2,3 mill i opplag). Les artikkelen i Daily Mail her.

— Opplegget var ikkeforhåndsannonsert, og vakte stor oppstandelse, sier markedssjef Erlend Folstad i Airlift til bt.no.

Airlift var med på lanseringen av Halo 4. Helikopteret lå bare 600 fot over Themsen, og hadde med seg en sirkel-logo for Halo 4 Glyph. Den var 15 meter i diameter og veier 3,2tonn.

Dette er den største menneskeskapte strukturen som noensinne har fåtttillatelse til å fly over den engelske hovedstaden, ifølge Daily Mail.

Se video nederst

«Ikke få panikk»

Langs elvebredden fulgte futuristiskeHalo 4-soldater med på stuntet, og på Tower Bridge samlet 500måpende tilskuere seg.

— Flygerne meldte at dette var detmest uvanlige de har vært med på. De fløy over Themsen, som var stengt for å fågjennomført stuntet, sier Folstad.

Flygerne meldte at dette var detmest uvanlige de har vært med på. Erlend Folstad i Airlift

Airlift ble hyret inn av Microsoft fordi de eier et heltspesielt tungløfthelikopter, det eneste i Nord-Europa.

— Det er den unike kompetansen påflylast som gjorde at vi fikk oppdraget. Vi fløy fra Bringeland i Sogn ogFjordane til London og plukket opp lasten der. Det var åtte timer hver vei. Toflygere og en tekniker var med på turen, sier markedssjef Folstad.

Eneste i Nord-Europa

Eurocopter AS 332c Super Puma er en franskprodusert doning som har vært med på lasteflygning også på Grønland, i Abu Dhabi, Pakistan og Frankrike.

— Vi monterte alle de nyeTV-antennene i forbindelse med London-OL. Vi har ogsåløftet på telefonskap og airconditionanlegg, og laget nytt radioanlegg for detengelske jernbanevesenet ved Waterloo stasjon. England er et viktig marked foross, sier Folstad.

Airlift, som ble etablert i 1986 og har hovedkontor ved Førdelufthavn i Sogn og Fjordane, har 17 helikoptre og cirka 80 ansatte i Norge.

— Det var mange andre som hadde lysttil å være med på dette, sier Folstad.

Det tok åtte uker å designe og konstruere lyskunstverket.

— Halo-lanseringene er kjent for åendre spillereglene for underholdning og dette er vårt mest ambisiøse prosjekttil nå, sier visepresident Chris Lewis i Microsoft EMEA.

Halo 4 for Xbox360 ble sluppet tirsdag.

Se videoen (hvis du leser saken på mobil, trykk her for å se videoen):

TOK BILDER: Nysgjerrige tilskuere samlet seg ved broene på Themsen.
PROMOVIDEO
ENESTE I NORD-EUROPA: Superhelikopteret Eurocopter AS 332c Super Puma får oppdrag over hele Europa.
AIRLIFT