Klokken 13.50 i dag landet Edgar (20) i Bergen. Etter en fem måneder lang kamp med Utlendingsdirektoratet fikk han gi søsteren en god klem.

— Han kunne nesten ikke tro det da jeg ringte til ham i forrige uke. Han ble veldig overrasket og glad, sier Marisol Guzman Montoya.

Hun hadde ikke sett for seg at det skulle bli så mye arbeid med saken. På Flesland i dag var det bare gjensynsglede å spore.

— Men nå er jeg glad for at han er her. Jeg har til og med laget til raspeballer og rømmegrøt som han skal få til middag. Han skal få smake på brunost og annen typisk norsk mat, sier Marisol.

Redd han skulle bli

Allerede i februar søkte hun og ektemannen Nils Håkon Knudsen om visum for broren. Utlendingsdirektoratet var redd for at han aldri kom til å reise hjem hvis han først kom til Bergen på et besøksvisum. «Omstendigheten som søkeren kommer fra er slik at reisen til Norge trolig er en investering i fremtiden i stedet for en turistreise», skriver UDI i avslaget.

Dobbelt så dyrt

Onsdag fikk familien beskjed fra UDI om at Edgar ville få innvilget visum på dagen dersom de sendte bekreftelse på at Edgar var opptatt for videre studier i Colombia. Denne ble sendt og torsdag fikk han et visum for 30 dager.

Så ble billetten kjøpt. Og i dag klokken 13.00 kom Edgar til Bergen.

— Billetten ble dobbelt så dyre fordi vi bestilte så sent. Men jeg er veldig glad for at vi fikk til dette. Nå skal jeg vise ham fjordene, dra på sykkeltur og på sightseeing i Bergens-området, sier Marisol.

Hun har vært så frustrert at hun hadde begynt å tenke på å få en ny jobb i Brasil da det sto på som verst.

— Å drive på med en slik sak har vært slitsomt for hele familien, sier Marisol.

Les: Nektes å få besøk av broren Hver femte får nei

Edgar er ikke alene. Tall fra UDI i 2007 viser at 20 prosent av alle visumsøkere fra Colombia får avslag. I snitt får åtte prosent avslag på visumsøknaden sin i Norge.

Marisol er oljeingeniør og ansatt av StatoilHydro. Ektemannen jobber off-shore. De møttes på jobb i Brasil, men flyttet etter hvert til Bergen sammen. I fjor giftet de seg. Til bryllupet fikk foreldrene hennes og søsteren visum. Men for broren er det verre.

– Jeg har bodd i ti ulike land og aldri hatt problemer med å få familien på besøk der. Vi var sikre på at broren min ikke skulle få noen problemer med å komme til Norge. Nå blir resultatet at de nekter meg kontakt med familien min, sa Marisol til bt.no i forrige uke.

MMS/Privat
Martin Eilertsen
PRIVAT