— De har tydeligvis forstått at det er lite å hente her denne helgen. Vi registrerer i alle fall ingen kriminalitet. De satser nok på andre bydeler.

Karl Åge Holm sitter på en motorsykkel med fire hjul. Han gliser bredt der inne i hjelmen. For åttende året på rad ofrer han påskehelgen for å gjøre livet surt for kriminelle i Laksevåg.

Veldig gøy, synes 36-åringen.

I alle fall når det gir resultater.

— Jeg gleder meg allerede til oppsummeringsmøtet etter påske. Da kommer forhåpentligvis lensmann Andersen og sier: «Bra jobbet, gutter. Vi holdt nullen i år også.»

Lensmann tenker nytt

Lensmann Harald Andersen besluttet etter mye påskekriminalitet på begynnelsen av 90-tallet å engasjere vanlige folk i aksjon «Krimfri påske»:

Folk som skulle tilbringe påsken utenbys, kunne registrere seg hos politiet på forhånd. Listen over tomme boliger ble så overlevert til en bråte frivillige, som med jevne mellomrom stakk innom husene for å sjekke at alt var i orden.

Prosjektet ble en så stor suksess at politiet gjentok det i 1996, og i år samarbeider Laksevåg lensmannskontor for niende gang med frivillige organisasjoner om å holde påsken krimfri.

— Man kan trygt si at dette har vært en suksess. I løpet av disse ni årene har det ikke vært et eneste innbrudd i husene vi har passet på, sier lensmannsførstebetjent Tore Lystup.

Ny rekord i år

Det spraker i walkietalkien til Karl Åge Holm.

— Ni. Seks-åtte. Jeg står ved Loddefjord skole. Er det noen anmerkninger på en ventilasjonsluke ved dette objektet?

Holm bøyer seg ned og inspiserer den ødelagte luken. Har noen sparket den inn? Er det mulig å ta seg inn i skolebygningen denne veien? Er skaden allerede registrert?

— Det er slik vi jobber. Vi drar rundt og kjenner på alle dører. Er det en sprekk i en rute, så vurderer vi om den bør skiftes. Har noen glemt å låse ytterdøren, så sørger vi for at det blir gjort.

I år deltar mer enn 120 personer i prosjektet. Nærmere 250 private bolighus, industribygg, skoler og barnehager skal sjekkes med jevne mellomrom.

Flere familier bruker påsken til å bekjempe kriminalitet. Tre idrettslag, Ungdom mot narkotika og Sivilforsvaret stiller opp. De yngste er nettopp begynt på skolen. De eldste trår snart inn i pensjonistenes rekker.

De frivillige tar på ingen måte lett på jobben. Skulle noen komme hjem fra påskeferie litt tidligere enn planlagt, så vil de få besøk på døren, og sannsynligvis bli bedt om å legitimere seg.

Best å være på den sikre siden.

Politiførstebetjent Tore Lystrup

TYVEJAKT: Karl Åge Holm jobber vanligvis som budbilsjåfør. Denne påsken cruiser han rundt i Laksevåg på jakt etter kriminelle. - Noen synes ikke det blir påske uten at de får ski på beina. Jeg foretrekker dette. Det er mer action, synes jeg. <p/> JAN M. LILLEBØ (foto)