Da de ansatte ved Galleri Format åpnet lokalene onsdag, fikk de seg en overraskelse.

— To kunder kom bort til oss og sa de syntes det var en flott detalj og la to av utstillingsvinduene stå tomme. Da tenkte jeg tyveri med en gang, sier gallerileder Nina Svane-Mikkelsen.

Etter en rask sjekk viste det seg at det var smykkene til Kaja Gjedebo som var borte. Utstillingen har stått siden 24. november og skulle tas ned denne uken.

— Tyvene har slått til i åpningstiden, så de har vært skikkelig sleipe, sier Gjedebo, som fikk den triste beskjeden i formiddag.

- Ikke noe jeg kverner ut

Fra utstillingen hennes på Vågsallmenningen skal tyvene ha lirket av glassene i monterne og nasket med seg et armbånd til 17.500 kroner. I tillegg er tre ringer borte.

Det kan ikke være noe gøy å gå rundt med disse smykkene og vite at de er stjålet

Gallerileder Nina Svane-Mikkelsen

— Jeg brukte en måned på å lage armbåndet. Jeg har ikke bilde av det en gang, så jeg får ikke laget et nytt, sier den fortvilte kunstneren.

Armbåndet i sølv var en tredimensjonal montasje med flere lag gamle frimerker lagt i epoxy. Hun har laget seks av dem totalt.

— Det er ikke noe jeg bare kverner ut dette. Det er arbeider jeg bruker lang tid på, sier hun.

«Fan fra helvette»

Gjedebo har aldri opplevd at noen har stjålet kunsten hennes før.

— Det er vanskelig nok å selge disse som kunstner, så jeg skjønner ikke hvordan noen skal klare å omsette dem for noe i nærheten av pålydende, sier hun.

Gjedebo har et håp om at det er en «fan fra helvette» som har tatt smykkene.

— Jeg må bare håpe at det er noen som ble fristet og angrer seg etterpå. Jeg har til vane å tro godt om folk og gir fra meg smykker og ber folk sette pengene på konto. Så jeg er veldig skuffet, sier hun.

- Dårlig gjort

Gallerileder Svane-Mikkelsen har heller ikke opplevd noe lignende.

— Det kjennes ganske kjipt. Vi snakker ikke om noe stort kunsttyveri målt i penger, men det er overraskende siden det så sjelden stjeles fra utstillinger i Bergen, sier hun.

I dag anmeldte hun tyveriet.

— Det er kulturelt arbeid vi driver med, det er rett og slett veldig dårlig gjort. Det kan ikke være noe gøy å gå rundt med disse smykkene og vite at de er stjålet, sier hun.

- Neppe bestillingstyveri

Atle Maurseth har drevet med kunst i 30 år, og er eier av Galleri Allmenningen. Han kjenner til arbeidet til Gjedebo, og synes det er trist at noen har stjålet fra utstillingen.

— Slike hendelser som dette gjør at man må sikre tingene sine enda bedre, og da blir det vanskeligere å vise frem kunsten sin, sier han.

Han tror de som har stjålet smykkene vil få vanskeligheter med å selge dem.

— I dag er kunstmarkedet såpass oversiktlig at denne slags tyvegods ikke er lett omsettelig. Jeg vil tro det er noen som har falt for fristelsen der og da. Min umiddelbare tanke er at dette er noen som ikke helt har visst hva de har stjålet. Ellers så er det noen som ikke har vært ved sine fulle fem, sier han.

Heldigvis er smykkene forsikret. Kunstneren selv kommer med en instendig oppfordring til tyven.

— De kan levere smykkene anonymt til Galleri Format, sier hun.

SURT: Et likt armbånd som dette var det som ble stjålet.
PRIVAT