11. september i fjor satte en mann fra seg ryggsekken sin inntil en stolpe utenfor Nav-kontoret i Olav Kyrres gate. I sekken lå blant annet en lommebok med 76.000 kroner.

Sekunder senere nappet en ukjent mann med seg lommeboken, og la på sprang. Tyveriet er fortsatt ikke oppklart.

Mannen ble et av stadig flere ofre for grove tyverier på offentlig sted i Hordaland. De siste to årene har antallet anmeldelser nær doblet seg. Fra 1091 anmeldelser i 2010 til 1970 i fjor.

Konstituert påtaleleder Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt mener økningen delvis kan forklares med at profesjonelle kriminelle for alvor har inntatt Bergen de siste årene.

— Omreisende, utenlandske vinningskriminelle har gjort nettopp tyveri på offentlig sted til sitt spesialområde. Ofte er dette grupper som jobber i litt større målestokk, og som vet hva de er ute etter, sier Isachsen.

Tyvene stjeler alt av verdigjenstander, og er først og fremst på jakt etter lommebøker, kontanter eller kort. Men lett omsettelige varer som mobiltelefoner, datautstyr og fotoutstyr, er attraktivt.

- Verre for oss jenter

Utenfor en restaurant langs Bryggen sitter tre studenter og slikker siste rest av påskesol.

— Vi kommer fra Oslo-området, der det er lommetyver overalt. Da blir du ekstra påpasselig når du er ute, sier Anders Nadheim (24).

på vakt: Studentvennene Didrik Sæther (til venstre), Nina Wilborn og Anders Nadheim har ulike erfaringer med tyverier. – Jeg har mistet lommeboken min tre ganger, forteller Nina. Hun mener det er vanskeligere for kvinner enn menn å ta vare på verdisakene sine på byen.
Odd Mehus

Didrik Sæther (23) demonstrerer hvordan han sjekker at verdisakene er på plass.

— De tre slagene, kaller jeg det. Jeg sjekker at lommeboken ligger i den ene bukselommen, mobiltelefonen i den andre. Og så snusen, da, sier Sæther, som forteller at han ikke har vært utsatt for grove tyverier i det offentlige rom.

Nina Wilborn (20) har ikke vært like heldig.

— Jeg er blitt frastjålet lommeboken på byen to-tre ganger, ja. Det skyldes at jeg har vært litt for uoppmerksom, og lagt den fra meg på et bord, for eksempel.

- Du lærer ikke, altså?

— Det er litt verre for oss jenter, da. Vi har ikke alltid bukse å legge verdisakene i, og må ofte ty til veske, sier Wilborn.

- Nordmenn er godtroende

Hun får støtte fra Torstein Ryland, daglig leder på Café Opera. Rylands råd til utelivsgjestene er enkelt:

— Bruk fornuft og ikke tenk at det ikke kan skje deg. Ta mobilen i bukselommen og ha penger og kort på deg. Dette er nok litt vanskeligere for kvinner, som gjerne går i kjole. Men da bør de ha en liten veske de kan ta med seg og passe godt på den, sier han.

Steinar Knutsen, som driver Matbørsen og nattklubben Våg, stemmer i:

— Nordmenn er generelt veldig godtroende. Mange slenger fra seg jakken på stolen og går i baren. Da bør man ikke ha verdisaker i jakken, men alltid ha dem på seg. Dessuten kan det være dyre jakker, og det hender at de også forsvinner.

I sin årsmelding for 2012 omtaler politiet denne typen vinningskriminalitet som et typisk storbyproblem.

— Utviklingen har vært den samme i Oslo, der de har satt inn ekstra krefter mot nettopp omreisende tyver, sier Isachsen, som refererer til det såkalte lommetyv-prosjektet i Oslo politidistrikt.

Sender spanere på byen

I Bergen sendte politiet i oktober og november i fjor sivile spanere på byen natt til lørdag og søndag. I løpet av de tre første aksjonshelgene ble åtte personer, alle utenlandske statsborgere, pågrepet.

Antallet meldinger om utelivstyveri gikk kraftig ned i helgene som fulgte, heter det i politiets årsrapport.

— Småaksjoner som de vi gjennomførte i fjor høst, fører som oftest til pågripelser. Derfor kommer vi til å fortsette med det utover våren og sommeren, sier politiførstebetjent Knut Ellertsen, leder for tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Ellertsen tror, i likhet med sin kollega, at omreisende vinningskriminelle til en viss grad har bidratt til økningen. Men årsaksbildet er trolig mer sammensatt, understreker han.

I fjor mottok tyveriavsnittet vel 2400 anmeldelser via internett, noe som utgjør vel 40 prosent av totalen.

— Det har vært en kraftig økning i antall nettanmeldelser, og nettopp tyverier dominerer. Slik var det ikke for bare få år siden. Det som tidligere var mørketall, kommer nå opp i dagen, sier Ellertsen, som mener muligheten til å anmelde på nett har ført til at flere gjør nettopp det.

KREVER ANMELDELSE: Arne Voll i Gjensidige sier at kundene må anmelde tyverier om de skal ha håp om få tapet dekket av forsikringen.
GJENSIDIGE

— I tillegg vet vi at forsikringsselskapene i stadig større grad krever at alle tyverier blir anmeldt før de i det hele tatt behandler forsikringskrav, sier Ellertsen.

Flere anmelder

Den påstanden bekreftes av informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige.

— Vi krever at våre kunder anmelder slike tyverier før vi tar stilling til om det blir aktuelt å dekke tapet, sier han.

- Tror du tyveriøkningen delvis kan skyldes at flere forsøker seg på forsikringssvindel?

— Undersøkelser fra Finans Norge (tidligere Finansnæringens Hovedorganisasjon) viser at kun mellom syv og 15 prosent av alle forsikringskrav er svindel. Det er tall vi kan støtte oss til, sier Voll, som har følgende oppfordring:

— Folk må bli flinkere til å passe på tingene sine når de er ute. Vi nordmenn har mye penger mellom hendene. Det gjør oss til attraktive bytter for en del kriminelle, dessverre, sier han.

Tyveriøkningen i Hordaland har fortsatt også inn i 2013. I Oslo har de imidlertid merket en stor nedgang i rene lommetyverier hittil i år.

Seniorrådgiver Christina Hofseth i Oslo politidistrikt sier det kan ha sammenheng med at de har opprettet en spesialgruppe som jobber for å få ned lommetyverier.

— Kanskje gjør innsatsen i Oslo at flere lommetyver kommer til Bergen?