— Hvis de skulle fått bruk for alt utstyret de hadde stjålet, måtte de hatt minst 20 ansatte i firmaet, sier politioverbetjent Bjørn Eide, leder for Fyllingsdalen politistasjon.

De to mennene i begynnelsen av 20-årene sitter nå i varetekt. Den ene har tilstått 43 innbrudd. Den andre over 50.

Høye saksbunker

I desember i fjor bestemte politiet i Fyllingsdalen seg for å intensivere kampen mot innbruddstyvene.

— Vi rakk ikke å etterforske tyveriene før det ramlet inn nye anmeldelser. Bunken med uoppklarte saker vokste seg skremmende stor, forteller Bjørn Eide.

Derfor startet politiet «Prosjekt mot vinningskriminalitet i Fyllingsdalen». Betjentene fikk ekstraopplæring og bistand fra Kripos, og man tok i bruk uortodokse etterforskningsmetoder for å snu trenden.

— Både tjenestemennene her i Fyllingsdalen og politiadvokat Tor Høvik i Bergen har lagt ned et enormt arbeid de siste månedene. Nå kan vi endelig høste fruktene, sier Eide.

Denne uken sporet politiet opp datautstyr for 250.000 kroner, stjålet fra en bedrift i Fyllingsdalen for lang tid tilbake. I tillegg har de rullet opp virksomheten til de to verktøytyvene.

Anonyme telefoner

— Alle tyveriene skjedde i januar og februar. Gjerningsmennene hadde spesialisert seg på å stjele dyrt verktøy fra firmabiler, og har forklart at de ønsket å starte egen virksomhet.

Etter at de to var pågrepet, forsøkte politiet å finne alt tyvegodset. Det var ingen enkel oppgave. Mye var solgt videre.

— Vi måtte ty til en del uvanlige metoder for å finne alt sammen, sier Eide.

Blant annet har politiet hatt flere anonyme telefonsamtaler med personer som har mottatt tyvegods. Flere har latt seg overtale til å levere tilbake stjålet verktøy.

— Til nå har vi funnet utstyr for en halv million kroner, blant annet et måleinstrument stjålet fra Bravida, til en verdi av 100.000 kroner.

STORE SUMMER: Politioverbetjent Bjørn Eide med deler av verktøyet de to tyvene har stjålet de siste månedene. Totalt er det beslaglagt utstyr til en verdi av 500.000 kroner.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN