— Utrolig kjedelig. Sannsynligvis er skadene akkurat så små at utgiftene ikke overskrider egenandelen hos forsikringsselskapet, sier Chatarina Vae (26).

Tirsdag måtte hun og ektemannen Jarle innom politikammeret for å anmelde bilinnbruddet. Den prosessen har de vært gjennom før. Dette er tredje gang familien fra Gyldenspris opplever tyveri på nattetid.

— En gang tok de seg bryet med å plukke ut all innmaten i speilet. En annen gang stakk de like godt av med bilen. Den ble funnet igjen i sentrum - tom for bensin.

Må tas med en gang

Det er lett å forklare hvorfor noen knuste bakruten sist tirsdag. Terje hadde lagt igjen sekken sin i baksetet. Slikt virker som en magnet på kriminelle.

— Det var ikke særlig lurt av meg. Men de som stakk av med sekken ble nok skuffet. Der lå det ikke annet en matboks og en termos, sier Terje.

Chatarina er i ferd med å avslutte jusstudiene. Om få år kan tyver og bilinnbrudd være en del av hverdagen hennes. 26-åringen satser nemlig på en karriere innen politiet, og har en klar oppfatning om hva som er den beste medisin mot vinningskriminalitet.

— Det er viktig at de skyldige ikke må vente lenge på å komme i gang med soningen. Hvis folk blir gående i årevis før de må i retten, tror jeg faren for gjentagelse er stor, sier Vae.

DYRT INNBRUDD: Tirsdag oppdaget Terje, Chatarina og Hanna Vae at tyver hadde brutt seg inn i bilen deres. Gjerningsmennene hadde knust bakruten, og gjort skade for flere tusen kroner. Antall bilinnbrudd i Bergen har økt dramatisk de siste månedene.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN