Etter det bt.no kjenner til har nærmere hundre biler på Vestlandet hatt besøk i bilen av sandbandittene. I helgen var det innbrudd i fem-seks biler i Lindås.

Robbet bilen to meter fra huset

Natt til i går ble det gjort innbrudd i minst fem biler på Vaksdal.

— De dirket opp mine to WV-biler. I begge stjal de cd-spillere, i den ene blåtann-anlegget og et digitalkamera. I den ene som er arbeidsbilen min, lå det mye dyrt utstyr, men det har de ikke stjålet, sier tømrer Jim Stavenes i Vaksdal til bt.no.

Stavenes forteller at han er blitt frastjålet utstyr for om lag ti-tolv tusen kroner. Tyvene har dirket opp låsene og lagt igjen sandspor inne i bilen. Bilen sto parkert tett inntil huset hans.

Hos en nabo har tyver knust bilruter i to biler av merket Peugeot. Hos en annen nabo har tyvene også vært på ferde. I alle bilene skal tyvene ha lagt igjen sandspor.

Sjekket våte litauere

I går formiddag kom politiet over en mistenkelig bil i nærheten av Evanger.

Inni en lyseblå Ford Escort lå to karer og sov. Etter det bt.no forstår var de søkkandes våte. Bilen skal være registrert i Litauen og være en 90-modell.

— Det er rett at vi sjekket en bil på Evanger. To karer har vært inne til avhør hos oss. Det ble ikke funnet noe tyvegods i bilen, men en dirk er tatt inn til nærmere undersøkelser, sier lensmann Kåre Rykkje på Voss til bt.no.

Etter det bt.no forstår ble spesialdirken funnet inne i en sokk nede i motorrommet. Det skal være en spesialdirk for VW-biler. Denne typen dirker skal det være mulig å kjøpe på nettet for noen tusen euro.

- Skal ikke kunne kjøre bil etterpå

Politiet jobber ut ifra at det er omreisende tyver fra baltiske stater som står bak tyveriene. Det kan være flere som jobber sammen.

Trolig oppretter de depot i tunneler eller skogsområder nær veien. Senere plukker de opp fra lagrene og transporterer de østover. Et slikt lager ble funnet i Samnanger.

Jim Stavenes brukte en stor del av gårsdagen til å lete etter gjemt tyvegods i områdene rundt Evanger.

— Jeg fant ingen ting, men skal lete videre. I den lyseblå Forden fant politiet i tillegg til spesialdirken også bossekker. Ser jeg den bilen igjen, så skal de folkene i alle fall ikke kunne kjøre bil igjen etterpå, lover tømreren.

Også i boligområdet på Lindås der tyvene har vært to ganger, har det vært observert en lyseblå bil.

Funnet av finske tollere

For et par år siden hadde tyver et raid i 14 -15 biler i Odda i løpet av tre netter.

— Flere av stereoanleggene fra Odda dukket opp igjen da finske tollere kontrollerte en postsending til en av de baltiske statene, sier politioverbetjent Ragnar Kaldheim ved Odda politistasjon.

Kaldheim er ikke i tvil om hvor mye av tyvegodset havner.

Også sagmugg og sand i Odda

I april i år var det flere bilinnbrudd i Skare i Odda.

— Bilen vår sto i garasjen med åpen port. Vinduet ble knust for å komme inn i den. I forsetet på bilen, samt på utsiden under det knuste vinduet var det sagmugg. Etter som jeg kunne lukte fra sagmugget, så kommer det trolig fra einer, og det er ganske uvanlig, skriver Ola Espeland til oss.

De har nå i høst fått melding om at sakene er henlagt.

Hva bruker de sanden til?

Mange har lurt på hva den sanden har med innbruddene å gjøre.

— Det kan være de bruker en pose med sand mellom døren og karmen når de bender opp bildøren. Det kan muligens gjøre det lettere å komme til med dirken. Det kan være det går hull i sandposene og derfor får vi sandspor i bilsetene, sier lensmann Einar Vatne i Lindås og Meland.

Vet du noe om tyvene eller du har vært utsatt for tyverier? Konrtakt oss her

Les også: Mystiske bilinnbrudd på Lindås

TILGRISET: I denne Passaten har tyvene griset og lagt igjen store mengder sand under innbruddet. Døren er trolig åpnet med spesialdirken politiet fant gjemt i en sokk i et motorrom. Men hvor er tyvegodset?
Tor-Kåre Nilsen
Ola Espeland
Tor-Kåre Nilsen