Nylig ble to menn fra Litauen dømt for grovt tyveri i Hardanger. En 34-åring fikk åtte måneder fengsel, mens en 23-åring må sone seks måneder.

Verdier for 150.000

De fikk også inndratt en Mitsubushi varebil, talje, brekkjern, skjærbrenner og syv mobiltelefoner, for å nevne noe, i tillegg til sambandsutstyr.

Retten finner det bevist at de stjal store mengder utstyr fra firmaet Karmøy Hage & Vedlikehold. Selskapet drev med arbeid i Sysendalen nær Vøringsfossen i Eidfjord kommune.

Mennene hadde en varebil med talje, rampe og sekkehjul da de kom til anleggsstedet natt til 11. november. Verdier for 150.000 kroner forsvant.

På formiddagen merket en av firmaets formenn at en rekke gjenstander hadde forsvunnet i løpet av natten, deriblant en 180 kilo tung meisel, verd 65.000 kroner, til en gravemaskin og enklo på100 kilo til 40.000 kroner.

Diesel i hulrom

Noe senere samme dag stanset politiet en varebil med øst-europeiske skilt i Odda. Sjåføren av bilen opplyser at han og kompanjongen samlet gamle dekk i Hardanger.

Inne i bilen fant politiet en del verktøy, et sekkehjul og en treplate. I et hulrom lå plastdunker med 75 liter dieselolje. Politiet fattet mistanke og pågrep mennene.

Da det ble kjent at verdifullt utstyr var stjålet fra anleggsfirmaets arbeidsplass i Eidfjord, la politiet sammen to og to. Raskt ble det klart at utstyret i bilen stammet herfra.

Totalt ble det funnet over 50 gjenstander som stammet fra tyveriet.

— Våken politibetjent

— Denne saken viser hvordan de mobile vinningskriminelle opererer. De slår til og er langt fra stedet når tyveriet oppdages. Dessverre for dem var det en våken politibetjent som fattet mistanke da bilen kom til Odda. Hadde ikke han stanset dem, hadde de trolig kommet seg unna, sier Trond Høvik, jurist ved enhet for mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt.

Siden påsken 2010 har han, etterforskningsleder Jetmund Bjørdal og fire andre arbeidet mot mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt.

- Geografien vår venn

— Vår erfaring viser at de er lurere enn de fleste norske kriminelle. Mens nordmenn ofte er ruset når de begår kriminalitet, er de utenlandske bandene mer profesjonelle. De har utstyr, observerer før de slår til og trekker seg raskt ut, sier Høvik.

— Men heldigvis har vi en landsdel preget av fjell og fjord. Dessuten er politidistriktet vårt stort. Det betyr at de ofte må passere en og annen politipatrulje. I denne saken endte det med pågripelse og fellende dom. Geografien er vår venn, i tillegg til observante lovlydige borgere som tipser om mistenkelige forhold, legger han til.

Nesten 70 dømt

Kollega Bjørdal forteller at de har tatt 62 mobile vinningskriminelle utlendinger siden de startet opp ved påsketider 2010.

— Vi koordinerer etterforskningen og sørger for at samarbeidet med utenlandsk politi går godt. På nesten to år har vi 70 pådømmelser som til sammen har gitt cirka 54 år fengsel, sier Jetmund Bjørdal.

De to registrerer færre grove innbrudd i fjor i forhold til året før.

— Vi liker å tro at dette har sammenheng med arbeidet vårt, men sikker kanvi jo ikke være. Andre forhold kan jo også spille inn, sier Bjørdal og Høvik.