I bydelen går naboene sammen om å vokte ferietomme hus og varsle innbruddsforsøk til politiet.

Husene er under oppsikt hele døgnet. Det har så langt gitt resultater; Laksevåg har ikke hatt ett eneste innbrudd i påsken de siste åtte årene.

— Vi har et nulltoleranse-prinsipp, og det fungerer veldig bra, sier lensmann og primus motor Harald Andersen i Laksevåg.

Krimfri påske

Ingen andre bydeler i Bergen praktiserer samme ordning som Laksevåg. Harald Andersen påstår i all beskjedenhet at det ikke finnes maken i hele landet.

— Idrettslaget og privatpersoner, næringslivet og Sivilforsvaret går sammen med politiet om å sikre krimfri påske. Bilforretninger låner ut biler - det er et voldsomt apparat i sving, sier Andersen.

Det som før het Bergen politidistrikt hadde tidligere en ordning der private som reiste vekk i påsken kunne skrive seg på en liste over tomme påskehus. Politiet holdt da et ekstra godt øye med hjemmene.

— Vi oppdaget ikke noen stor forskjell i antall innbrudd i påsken og andre perioder av året. Politiet kan ikke være privat vaktselskap, sier vaktsjef Magne Fauskanger ved Hordaland politidistrikt til BT. Derfor gikk politiet i Bergen raskt vekk fra ordningen.

Like sosialt som nyttig

Laksevåg har imidlertid en annen erfaring. Totalt 140 frivillige deltar i bydelsaksjonen. Fra en campingvogn utlånt av Sivilforsvaret har ledelsen sambandskontakt med de forskjellige patruljene. Ingen får gripe direkte inn dersom noen oppdager et innbrudd. I stedet blir politiet kontaktet.

Onsdag er det stort kick-off-arrangement i kultursalen på Vannkanten. For nabovarslingen i påsken handler ikke bare om å fakke tyver før de stikker av med penger og arvesølv. Like viktig er de mange sosiale arrangementene for dem som ikke reiser på påskefjellet.

Voksendans på Vannkanten, kirkekaffe for eldre og bespisning flere steder er bare noen av aktivitetene i kjølvannet av nabovarslingen.