RUNE CHRISTOPHERSEN

Også DNB Nor på Sandsli og NCC Construction fikk besøk av de freidige kjeltringene onsdag. Totalt er mellom 60 og 70 bærbare pc-er og to prosjektører stjålet fra bedriftene.

Trolig er samme fremgangsmåte brukt ved alle de tre tilfellene. Det er ingen spor etter innbrudd, og alarmene er ikke utløst. Politiet mistenker at gjerningspersonene har spasert rett inn hovedinngangen i åpningstiden.

Kan ha ventet inne

Foreløpig er det uklart hvordan de har fått med seg tyvegodset ut, men én mulighet er at de har ventet inne i bygningene til etter stengetid. Tyveriene ble oppdaget torsdag morgen.

Hardest rammet ble Telenor-bygget på Kokstad.

— Vi vet ikke nøyaktig hvor mange maskiner som er tatt, men det ser ut til at det dreier seg om rundt 40 stykker, sier Lars Hauge, informasjonssjef i Telenor Vest.

Han har ingen forklaring på hvordan det er mulig å komme seg inn i bygningen og fjerne så mye utstyr uten å bli oppdaget.

— Vi vet rett og slett ikke. Dette vil forhåpentligvis politiets etterforskning avdekke. Nå skal vi gjennomgå alle rutiner grundig for å se om vi kan bedre sikkerheten, sier Hauge.

Enkelte av pc-ene ble stjålet fra bedrifter som leier lokaler i bygget. Informasjonssjefen kunne i går kveld ikke svare på om Telenor kan komme i erstatningsansvar overfor leietakerne.

— Er det pinlig at det er så enkelt å robbe dere?

— Dette er helt opplagt en hendelse vi ikke liker.

Så ukjente personer

Også NCC Construction vil gå gjennom sine sikkerhetsrutiner etter tyveriet. Regiondirektør Tor Magne Birkelid bekrefter at det ikke er ett eneste tegn på innbrudd.

— Vi tror tyvene slo til ved 20-tiden. Da ble det sett enkelte ukjente personer som var i aktivitet i fellesområdene. Dette var noe vi gjorde oss tanker om først i etterkant. Vi er en stor bedrift med rundt 100 ansatte, og det er veldig mange innom oss.

— Dette er en metode som har vært brukt flere ganger tidligere, og flere store bedrifter har vært rammet. Folk kommer seg inn i åpningstiden og venter i fellesarealene til stengetid. Deretter ser de sitt snitt til å bære ut bærbare pc-er eller annet lett omsettelig tyvegods. Det er vanskelig å gardere seg mot slikt, sier Birkelid.

Historien er den samme hos DNB Nor på Sandsli, der selskapet har sitt utviklingssenter. Det er ikke snakk om en ordinær bankfilial. Informasjonsdirektør Ole Gilbo i DNB Nor understreker at de stjålne maskinene ikke inneholdt opplysninger om kunder.

Dårlige holdninger

Det er Securitas som har ansvaret for resepsjonstjenesten i Telenor-bygget. Regionsjef Reidun Helle vil ikke kommentere tyveriet. Men hun påpeker at det er vanlig at kriminelle avlegger en visitt hos store bedrifter i åpningstiden for å rekognosere før et innbrudd.

— Dette har med holdninger å gjøre. Pleier du å spørre noen som går inn sammen med deg hva de egentlig skal i bedriften? De fleste gjør ikke det, de er heller høflige og holder døren for den som kommer bak. Dette bør folk tenke på, sier Helle.

Politiet har få spor å gå etter i saken.

— Vi er meget interessert i tips fra publikum. Vi ser ikke bort fra at det er de samme som står bak alle tre tyveriene, men holder alle muligheter åpne, sier politioverbetjent Per Størksen ved Fana politistasjon.