Noen strakser senere er kortet hennes borte, og tyven har løpt til nærmeste minibank og tømt det for penger. Kort og godt.

Ingrediensene i tyveriet er lange øyne, lange fingre, god hukommelse, trange folksomme områder, gjerne kiosker om natten.

Ofrene trenger ikke engang merke tyveriet. I noen tilfeller er tyvene så høflige at de rett og slett kommer tilbake med kortet.

Kneking og kodestjeling

Tyveriavdelingen ved Sentrum politistasjon etterforsker i disse dager to østeuropeere som tidlig i vinter kom til Bergen, og slik politiet ser det, livnærte seg som lommetyver. Ofrene skal for det meste ha vært festglade bergensere i en eller annen kø.

Oppskriften er den samme som ved tidligere anledninger: Tyvene oppsøker trange kioskkøer gjerne rundt nachspieltider, kneker seg tett inn på gjester og handlende. Med øyner på stilker fanger de opp koden når den tastes, og med lange fingre snapper de opp kortet, før de løper til nærmeste minibank og tømmer det for så mye penger som mulig.

— Vi ser at dette er en trend, som bare gjentar seg hvert år. Ofrene er bergensere som skal ut å hygge seg og som kanskje ikke alltid er like forsiktige med å skjule koden sin når de taster den inn, sier Siri Doksæter, leder for tyveriavsnittet ved Sentrum politistasjon.

Løsaktig kortbruk

Østeuropeerne som politiet etterforsker nå skal ha jobbet på samme måte som de fem rumenerne som ble dømt for grove tyverier i fjor sommer.

Da var det snakk om fem rumenere som til sammen klarte å loppe over 300.000 kroner fra festende personer i ulike storbyer i Norge. De meste av pengene ble den gang sendt ut av landet.

Retten mente at de tiltalte reiste til Bergen med kun ett formål: Å stjele bankkort fra så mange personer som mulig.

Fremgangsmåten den gang var enkel: Å oppsøke steder med mange berusede mennesker og mye trengsel, observere pinkode når noen betalte med kort, stjele kortet for så å forsyne seg fra kontoen.

Ved enkelte anledninger brukte de en kvinne som lokkedue på spandable menn med løsaktig kortbruk.For å minske sjansene for å bli oppdaget hadde tyvene den gang flere ganger plassert kortet tilbake i personens lommebok. Slik ble noen av tyveriene først blitt oppdaget flere dager senere.

- Følg med på kontoen

— Vi ser mye av den samme oppførselen i de nye sakene vi nå etterforsker. Det handler om bergensere som er ute på byen, og som blir frastjålet kortet sitt i trange køer, sier politiadvokat Bertil Christian Hast Rønnestad.

Saken oppsto i vinter da tyveriavdelingen merket at det var en opphopning av tyverisaker fra kiosker og utesteder.

— Vi gikk gjennom diverse videoopptak og så etter hvert at det var to personer som gikk igjen på flere av bildene, sier politietterforsker Frode Malt.

— Han gir ett råd til bergensere på vift: Skjul koden og følg med på din egen kontoutskrift med jevne mellomrom.