• Det mest ubehagelige er å vite at noen har vært i yttergangen min, mens jeg har sittet rett i nærheten og ant fred og ingen fare, sier Marit Matland.

Lørdag kveld satt Matland alene hjemme og så på TV i stuen, i Kråkenesdalen på Bønes i Bergen.

Døren sto ulåst, slik den pleier når hun er våken og hjemme.

Søndag, litt utpå dagen, gikk hun bort mot carporten der hun har bilen stående. Men bilen, en Toyota Yaris kjøpt i mars, sto der ikke.

— Tyvene har nok vært og kjent på dørene i nabolaget. Jeg har et skap rett innenfor ytterdøren. Der hang reservenøkkelen til bilen, forteller Matland til bt.no.

Mistenkelige folk

Etter den kjedelige oppdagelsen har hun snakket med flere naboer.

Det viser seg at flere av dem har gjort mistenkelige observasjoner både lørdag kveld og i tiden like før.

— En nabo fortalte at de lørdag kveld, i 22- eller 23-tiden, ble vekket av noen som romsterte i boden deres. Han bare løp da de gikk ut.

— Og for et par dager siden hadde noen sett en bil ved innkjøringen til plassen der carportene er. De skal ha sittet i lengre tid og studert bilene som sto der, sier Matland.

Hensikten hennes med å fortelle er å advare andre beboere i området - i tilfelle det er noen som er ute på tyveriraid og driver rekognosering i forkant.

— Jeg vil bare at folk skal være oppmerksomme, at de låser dører og tar sine forholdsregler, sier hun.

- Bare en dør mellom oss

- Hva tenker du om det som er skjedd?

— Jeg har lært nå at jeg må låse dørene, selv når jeg er hjemme. Det mest ubehagelige er å vite at noen har vært i yttergangen min, mens jeg har sittet rett i nærheten og ant fred og ingen fare. Det har bare vært en dør mellom oss, sier Matland.

— Sånn sett er jeg jo glad for at de ikke gikk lengre inn i huset. En nabo sa jeg skulle være glad som er i live. Det var kanskje litt vel dramatisk. Men man vet jo aldri hvilke hensikter folk har.

- Tenker at det er trygt

Hun har bodd i Kråkenesdalen i 12 år og aldri opplevd eller hørt om noe lignende i nærområdet.

— Det har aldri skjedde noe sånt her tidligere. Vi bor tett, og de fleste tenker vel at det er trygt. At man passer på for hverandre, sier Matland.

— Jeg har snakket med politi og forsikring. Politiet sier de skal være på utkikk etter bilen min. Mandag må jeg ned til politiet for å anmelde saken skikkelig.

- Tror du bilen blir funnet igjen?

— Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Bilen kan være over alle hauger. Men jeg krysser selvfølgelig fingrene og håper at den dukker opp igjen.