Eir Stegane

1995 var et toppår for innbrudd i bergenske hjem. Da ble 1057 boliger i gamle Bergen politidistrikt endevendt og tømt for verdifulle gjenstander.

Siden den gang har utviklingen vært gledelig og betryggende. I år ligger det an til at i underkant av 200 bergensboliger får uønsket besøk av kriminelle i pengenød.

Gull og kontanter

— På 80-tallet fant vi masse smykker, sølvtøy og kontanter i private hjem, men så begynte folk å bruke bankbokser. Seinere fikk vi gode penger for elektriske varer, men etter hvert gikk prisene veldig ned på bruktmarkedet. Elektriske varer ble jo så billig i butikkene. Det er ikke lenger noe å tjene på å gjøre innbrudd hjemme hos folk, sier Frode Kaland.

Den tidligere stoffmisbrukeren sier at han ikke lenger gjør noe kriminelt, men innrømmer at han har gjort i alle fall et tjuetall innbrudd i boliger siden narkotika ble et problem for han i 13-årsalderen.

— For noen års tid siden begynte en veldig offensiv fra politiet. De laget ti-på-topp-lister over oss og vi fikk veldig strenge straffer hvis vi gjorde innbrudd i boliger. Folk følte seg krenket og utrygge når vi hadde vært inne hos dem, og det er jo forståelig, sier Kaland.

Politiet aksjonerte

Politiførstebetjent Claus Mathiesen ved tyveriavsnittet hos Hordaland politidistrikt forteller at politiet har brukt store ressurser på å bryte den negative trenden.

— Etter toppåret 1995 bestemte vi oss for å sette i gang en aksjon. Vi forsto at innbruddene opplevdes som veldig traumatiske for folk. Mange ble redde og var sterkt preget av å få hjemmene sine endevendt, sier Mathiesen.

Det var stort sett de samme personene som gikk igjen i innbruddssakene, og politiet begynte å lage lister over gjengangerne for å få en skikkelig oversikt.

— Vi fikk rettsvesenet med oss på å gi dem harde straffer for ugjerningene, og vi merket etter hvert en nedgang i antall innbrudd, sier Mathiesen.

Statistikkene viser dessverre at vinningskriminaliteten samlet sett ikke har gått ned, men at det har skjedd en dreining mot flere tyverier av lommebøker og mobiltelefoner på kafeer og restauranter, flere innbrudd hos bedrifter og flere ran.

— Vi må vel likevel si at det er en positiv utvikling, for det er grovere å få hjemmet sitt endevendt enn å få stjålet vesken sin. De fleste oppfatter det i hvert fall slik, sier visepolitimester Bernt Adler Solberg.

Merkes i bruktbutikkene

Også i bruktbutikkene i byen merker de at innbruddene i boliger blir stadig færre.

— For seks-sju år siden fikk vi mange flere henvendelser fra suspekte folk med smykker og sølvtøy enn vi gjør i dag, sier Harieth Gjøen, en av innehaverne av bruktbutikken Tante Pose.

— Men de vet at vi ikke kjøper tyvegods. Derfor kommer de sjelden hit. Og når det kommer noen mistenkelige, kontakter vi politiet, sier Gjøen.

Noen av de narkomane forteller at de skaffer penger ved selv å selge stoff, og at de kommer lenger nå med trygder og sosial støtte enn tidligere.

— Det skjer selvfølgelig mye kriminelt, men narkomane har på en måte mer penger enn før, for heroin er veldig mye billigere enn på 90-tallet, sier en av Kalands venner i Nygårdsparken.