— Det er jo nesten komisk, sier Greta Gramstad.

Det var fredag morgen og verken Greta Gramstad eller mannen Amund Nordland kunne finne mobilene sine. Da de ringte for å finne ut hvor de var, var det plutselig en som svarte i den andre enden.

— Jeg ble ganske overrasket da jeg hørte stønning og grynting i andre enden og så en mannsstemme som svarte, forteller Amund Nordland.

Vekket med høyeste volum

Nordland ringte først til sin mobil for å finne ut hvor han hadde lagt den fra seg kvelden før. Men telefonen var ikke lenger i huset.

— Jeg spurte hvem det var jeg snakket med, men da fikk jeg til svar at det var «min nysgjerrighet, og hans hemmelighet», forteller Nordland.

Nordland prøvde å forhandle med tyven for å få kjøpe telefonen tilbake for noen hundrelapper. Ja da, tyven skulle komme tilbake med den hvis han fikk penger for det. Så ringte Greta Gramstad til sin telefon. Og igjen svarte det i andre enden.

— Da ble han kjempesur fordi vi hadde vekket ham, sier Greta.

— Det er vel ikke så rart med det volumet du har på ringelyden, sier sønnen Jone.

— Han hadde vel vært ute og «jobbet» hele natten.

Men tyven kom aldri tilbake med telefonen. Senere på dagen svarte han ikke lenger da de ringte.

Stjal mens de sov

Først etterpå fant familien ut hvor mye tyven faktisk hadde fått med seg i løpet av natten. Mobiltelefoner, lommebøker, elektroniske dippedutter, vesker og masse sminke hadde forsvunnet fra kjøkken og bad i løpet av natten.

— Jeg synes det er rart vi ikke våknet, vi sover jo i rommet over kjøkkenet, men så er vi jo vant til å ha ungdommer som kommer sent hjem. Og det er bare tilfeldigheter at de ikke kom mens tyven var her, sier Greta.

Ved siden av inngangsdøren er det et lite vindu som kan åpnes, og som kanskje ikke var lukket helt den natten. Og det er trolig der tyven har funnet veien inn.

— Jeg har selv klart å klatre inn det vinduet da jeg var høygravid, men tenkte ikke på at det sto åpent da vi gikk og la oss, sier Greta.

Veskene fant de igjen hos naboen, men alt det andre er borte.

— Det jeg synes var ille, var de to smykkene han stjal, for dem har jeg arvet fra min bestemor. Resten kan vi jo erstatte. Men jeg er veldig glad ingen av ungene kom hjem mens han var her.

Låser alltid alt nå

De har hatt sin andel med innbrudd og tyverier på Nordnes opp gjennom årene. Et par av tyvene har de også tatt på fersken, begge mens de gikk gjennom en kommode på kjøkkenet.

— Den ene av dem så skikkelig farlig ut, og var tydelig ruset, så han jaget vi vekk. Men en annen gang var det en som var veldig hyggelig Han så ikke farlig ut i det hele tatt, så han inviterte vi på kveldsmat. Jeg ville jo gjerne vite hvorfor han stjal, sier Greta.

Hun jobber til daglig i Kirkens SOS, og ønsket å finne ut hvorfor det stadig kom tyver til dem. Tyven fortalte så at hvis en dør var ulåst, så var det bare å gå inn, det var liksom hans rett. Men var den låst, gikk han forbi. Og han stjal for å få penger til heroin.

— Det er flere ganger vi ikke har anmeldt tyveriene, fordi vi har følt at det har vært vår feil, som når ytterdøren ikke har vært låst. Men nå låser vi den alltid. Og jeg kommer til å sjekke det vinduet hver kveld også, sier Gramstad.

- Har bare stygge ting ute

I løpet av de siste to årene har familien også hatt tre innbrudd i bilen.

— Det har vært ting vi har glemt igjen i bilen, en gang var det en koffert, men den var tom, så de fikk ikke noe utbytte av det. Men det er jo ergerlig.

Tilhengere som sto i veien utenfor huset er også blitt stjålet. At sykler forsvinner har de nesten blitt vant til. Og på regnværsdager står parasollen utrygt - men det er det trolig besøkende på Verftet som får ta skylden for. Huset er nemlig nabo til verftet.

— Vi kan bare ha stygge ting ute i hagen, og det er utrolig kjipt at vi alltid må passe på. Står en sykkel ulåst, blir den garantert borte. Er den låst, forsvinner den kanskje også, sier Greta.